2018.10.17.
Idén először lesz Design Hét Veszprémben

Idén először több programmal Veszprém is csatlakozott a nagyszabású budapesti Design Hét eseménysorozathoz.

A Paradigma Ariadné építészstúdió és a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. bemutatja a 12 fal című kiállítást a régi Iparostanoda, később Ének-Zenei Általános Iskola 30 éve üresen álló, hamarosan azonban a szemközti Petőfi Színház használatába kerülő épületében.
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra is készülve nemzetközi fiatal építészcsoportok: brit, amerikai, olasz, spanyol, ukrán, és magyar szakemberek 12 falat festenek meg 12 építészeti díszítő grafikával. A kiállítás felhívja a figyelmet az építészeti motívumok használatára és az építészet kísérletező eszközeire, emellett pedig a Petőfi Színház tervezője, Medgyaszay István ornamentizáló építészete és ornamens-gyűjtő tevékenysége előtt is tiszteleg.
A 12 fal kiállítás fontos csatlakozási pontja a Veszprém-Balaton 2023 pályázathoz, hogy szellemiségében azt az újfajta nyitottságot és kísérletezőkészséget képviseli, ami az elmúlt években megmutatkozni látszik egy, a válság után megjelent építészgeneráció körében, és olyan eseményekben is visszaköszönt, mint a Rekonstruktivista építészeti kiállítás vagy a 2017-es Chicagoi Építészeti Biennále. Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-programjában ezekkel az építészekkel összhangban nem az új kulturális infrastruktúra létrehozására, hanem a meglévő, használaton kívüli épületek hasznosítására törekszik.

A 12 fal című kiállítást Porga Gyula, Veszprém polgármestere nyitja meg 2018. október 17-én 15.00 órakor a Veszprém, Óvári Ferenc út 1. szám alatti épületben. Az épületben ugyanezen a napon 14.00 órától sajtóbejárást tartunk Kovács Dániel művészettörténész és a Paradigma Ariadné építészei vezetésével.

A Design Hét Veszprém programjai:

Művészetek Háza: Kari Pippo workshop és Kari Pippo reflexiók című kiállítás
Részletek: https://designhet.hu/2018/program/kari-piippo-reflexiok

Veszprémi Építész Műhely: A Historia Malomkert épületének története és épületbejárás
Részletek: https://designhet.hu/2018/program/historia-malomkert-bejaras

Paradigma Ariadné és Veszprém-Balaton 2023 Zrt.:
12 Fal kiállítás a Volt Ének-Zenei Általános Iskola épületében
Részletek: https://designhet.hu/2018/program/12-fal-epiteszet-es-kortars-ornamentika

Árkossy Bútor Kft.: Bútor prototípusok kiállítása és műhelybejárás
Részletek: https://designhet.hu/2018/search/results?q=%C3%81rkossy+