2014.11.09.
"Nem tudhatom..." - Radnóti és korunk

1944. november 9. Néhány nappal azután, hogy Szentkirályszabadján megírta utolsó versét, 70 évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el Radnóti Miklós.

E különleges évforduló, és a Holokauszt-emlékév alkalmából rendkívül izgalmas és szuggesztív estet hozott létre két kiváló színész, Mácsai Pál, Kossuth-díjas, és Fullajtár Andrea, Jászai Mari-díjas  művész három kivételes képességű muzsikussal: Dés László, Kossuth-díjas szaxofonművész-zeneszerzővel, Dés Andrással, a fiatal dzsesszmuzsikus-generáció legelismertebb ütőhangszeresével és Lukács Miklóssal, a kimagasló tehetségű cimbalomművésszel.
 
Nem hagyományos értelemben vett irodalmi estről van szó: vers, próza és zene egyedi párbeszéde ez a produkció, amelyet a művészeti ágak átjárhatósága, a fellépő művészek egyedi, utánozhatatlan előadásmódja tesz különlegessé. A zenei improvizációk folytonosan reflektálnak a prózában, versben elhangzott gondolatokra, így költészet és zene között rendkívül izgalmas párbeszéd alakul ki. Az est műsorán Radnóti Miklós versein, naplórészletein, korabeli dokumentumokon kívül kortársainak versei, írásai is szerepelnek - mind olyanok, amelyek kapcsolódnak Radnóti életéhez, munkásságához és korához, s van a mához szóló üzenetük is. 
 
Mindez a legjobb Radnóti-szakértőnek, az életmű legalaposabb ismerőjének számító Ferencz Győző érdekfeszítő, megrázó összeállításában, Mácsai Pál rendezésében, és az előadóművészek nem mindennapi, érzékeny, szuggesztív tolmácsolásában. Erős, intenzív, feledhetetlen este lesz.
 
Közreműködnek:
Mácsai Pál
Dés László
Fullajtár Andrea
Dés András
Lukács Miklós
 
Jegyek kaphatók a Hangvilla jegypénztárában és online.
 
Árak:
 
I. kategória: 2.900 Ft. (5. sor)
II. kategória: 2.300 Ft. (oldalpáholyok és nézőtér, kivéve az 5. sor)
III. kategória: 1.800 Ft. (erkélyek és 15. sor)
 
Kezdés:  19:00
Belépő:  1800, 2300, 2900 Ft
Helyszín:  Hangvilla Színházterem

irodalmi rendezvény