2014.04.04. - 2014.05.04.
Földesi Barnabás Warning Pseudo Art!

Földesi Barnabás önálló kiállítása a Csikász Galériában Veszprém, Vár u. 17.

Megnyitja: Tolnay Imre képzőművész, művészeti író

 

Földesi Barna: Warning Pseudo Art!

A klasszikus tájképek parafrazálásával eltöltött 10 év a szakmai öncélúság határára sodort. Ezután döntöttem úgy, hogy festményeimmel kapcsolatos  vélt vagy valós asszociációkat mintegy megelőzve, képeimre festem azokat. A felgyülemlett visszajelzések és észrevételek adták a munkák másodlagos "mondanivalóját". A képeim feliratai később önálló szöveges munkákká fejlődtek.

 

Fényképek mellé rendelt szöveges munkáimban egy-egy kritikai iskolát idézek meg úgy, hogy a hihetőség határán maradjak. A képzőművész ezekben az elemzésekben legtöbbször a tehetetlen báb, vagy egy teória illusztrációjának szerepébe kényszerül. Írásos munkáimmal az alkotó oldal pszichés terheit kioldó biztonsági szelepet próbálom megteremteni.

Az alkotói oldal (többnyire) a kritikusban nem csupán a felkészült befogadót, hanem az immanens kontrollt látja, aki ugyanolyan jogon alakítja a kánont, mint maga a művész. Az a kölcsönös függőség, ami az alkotó és a művészeti intézményrendszer között áll fenn, nem csak serkenti, hanem torzítani is tud. A regnáló szisztémákhoz való alkalmazkodás hozhat szakmai sikert, de nem mindig nyújt igazi alkotói megelégedést.

 

A nyomtatott sajtó, (címlapok) webes felületek mind a műveket erősen befolyásoló kontextussá erősödtek. Ezért megteremtődőt a művész jelenlétének és legitimálásának virtuális lehetősége. Ezért döntöttem úgy, hogy eddigi munkáimat felhasználva és átdolgozva a professzionális grafika és installációs eszközök segítségével végigvigyek egy önkanonizáló folyamatot. A cél, hogy bemutassam a szakmai visszajelzések, a figyelem vagy mellőzöttség relatív értékét.

 

Kezdés:  18:00
Belépő:  
Helyszín:  Művészetek Háza

kiállítás megnyitó