2014.07.18.
VeszprémFest2014

The Brand New Heavies

 

A The Brand New Heavies, a londoni acid jazz szcéna egyik úttörője, intézménynek számít Angliában. Zenéjük, amely a jazz, a funk és a soul egyedi keveréke, több mint két évtizede tartja lázban az Egyesült Királyság zenei életét. Az évek során a The Brand New Heavies a legnagyobb angol R & B és soul szerzeményeket tudhatta magáénak 16 top 40-es single-t írva, köztük olyan számokkal, mint a Dream On Dreamer és a You’ve Got A Friend, lemezeladásuk pedig jócskán túllépte a kétmilliós példányszámot.

Az eredeti felállásból a ma is a csapatban játszó Jan Kincaid, Simon Bartholomew és Andrew Levy (ütősök/billentyűsök, gitár és basszusgitár) 1985-ben alapította meg a formációt London Ealing nevű külvárosában, s lettek nagy hatású életre hívói annak a műfajnak, amelyet acid jazz néven ismerünk a 90-es évek eleje óta.
Az 1990-es első Brand New Heavies lemez első sorban inkább instrumentális anyagokat tartalmazott néhány vokális szerzemény mellett. Ezt követően csatlakozott a csapathoz az amerikai énekesnő, N’Dea Davenport, s ezzel megkezdődött az együttes első aranykorszaka. A nevüket fogalommá tévő bemutatkozó albumukat újra kiadták Davenport éneklésével, s világsiker lett 1992-ben.
Ezután a Heavies egy éles kanyarral stílust váltott, és előrukkolt a Heavy Rhyme Experience: Vol. 1 című lemezzel, olyan népszerű rapperekkel erősítve, mint Main Source, Gang Starr, Grand Puba és a Pharcyde.
Két évvel később jelent meg a Brother Sister, melyen olyan sikerek szerepeltek, mint a Dream On Dreamer, a Back To Love és a Spend Some Time. Az angol toplistán a 4. helyre jutott, és platinalemez lett.
Davenport 1994-ben távozott az együttesből, hogy régóta vágyott szóló albumát elkészíthesse. Következő énekesük Siedah Garrett lett, aki régóta zenélt Quincy Jones-szal, rendszeresen közreműködött Michael Jackson lemezein és turnéin. A Shelter című albumot együtt készítették el.
A Young Disciplesből érkező Carleen Anderson, Garrett távozásával csatlakozott énekesként a Trunk Funk – The Best of The Brand New Heavies elkészítéséhez.
Rövid szünet után a csapat 2006-ban újra összeállt, s egy új albummal jelentkezett Get Used To It címmel. A lemez megjelenése után az amerikai Billboard magazin Davenportot a világ hét csodáinak egyikének nevezte, aki nemcsak elénekli a szöveget, hanem életre is kelti.
2013-ban az újjáalakult Heavies kiadta új, Forward című albumát, melyen N’Dea Davenport több számot is előad az új angol énekessel, Dawn Joseph-fel, nem egy számot Kincaid-del együtt hangszerelve is, jellegzetes funkos instrumentális stílusukban.

Koncertsorozatukon - melynek a VeszprémFest is egy állomása – a Forward számai mellett természetesen legnagyobb slágereik is elhangzanak.

Közreműködnek:
Dawn Joseph - vokál
Andrew Levy - basszusgitár
Jan Kincaid - dob

Simon Bartholomew - gitár
Matt Steele - billentyűs hangszerek
Dan Carpenter - trombita
Jim Hunt - szaxofon
Lily Gonzales - vokál/ ütőhangszerek

 
Kezdés:  21:00
Belépő:  veszpremfest.hu
Helyszín:  Szentháromság tér

koncert