2014.07.19.
VeszprémFest 2014

Youssou Ndour

 

Az 1959-ben született Youssou Ndour alapkőnek számít a szenegáli zenében és elbeszélő előadó-művészetben, s ez művészi személyiségének védjegyévé vált. 
Tevékenységét tradicionális “griot” énekes-előadóként kezdte. Két év utcai színházi szereplés után Youssou karrierje 1972-ben indult be igazán, mindössze 13 évesen. Ekkor halt meg Papa Samba Diop, a dakari Star Band “Mba” néven ismert vezetője. Youssou az ő emlékének szentelve előadott egy dalt, amelyet ott, a helyszínen írt, a szenegáli Saint-Louis Stadion színpadán. A dal végén a közönség felállva, vastapsban tört ki.
1981-ben, elhagyva a dakari Etoiles együttest, Youssou megalakította az iránymutató Super Etoile zenekart. 1984-ben mutatkozott be Párizsban az  Africa Fête-n, a mali származású Mamadou Konté szervezte afrikai kulturális fesztiválon.
Peter Gabriellel találkozva 1984-ben, Youssou Ndour csatlakozott a "Band Aid for Ethiopiához"; 1988 pedig énekelt a Wembley-ben,  amikor Nelson Mandela szabadult, majd fellépett Stinggel, Tracy Chapman-nel és Bruce Springsteennel az Amnesty International támogatásáért.
1990-ben jelent meg egyik legcsodálatosabb albuma, a Set, rajta a Medina című dallal, egy tiszta, nosztalgikus és elégikus szerzeménnyel, benne a Közel-Keletet idéző trombitával.
1996-ban vált világhírűvé a 7 Seconds-nek köszönhetően, amelyet Neneh Cherry-vel duettben énekelt (1994-ban jelent meg a Wommat című albumon Bob Dylan Chimes of Freedomjával együtt). Ekkor rögzítette a nagyszerű Yandé Codou Sènével eredeti, szenegáli griot hagyományok szerinti stílusban a Voices of the Heart of Africát.
2003-ban felvette a murid vallást a spirituális iszlám szufik hagyományai szerint, s ennek tiszteletére kiadta az Egypt című albumot Kairóban. Két évvel később, 2005-ben iszlám toleranciát hirdető himnuszáért Grammy-díjat kapott: Shukran Bamba  egy forró köszönetnyilvánítás Amadou Bamba sejknek, a Murid Testvériség alapítójának: "Te tanítottál a megbocsájtásra és a könyörületre, s az erőszak és az arrogancia elutasítására." 
Eddigi utolsó albuma, a Dakar-Kingston 2010-ben látott napvilágot, ezen a legendás jamaikai énekesnek, Bob Marley-nak tiszteleg, s a reggae-hez kapcsolódó zenei szálakat fűzi fel rajta. 2011-ben a Yale Egyetem tiszteletbeli doktorrá avatta, Szenegálban pedig turisztikai miniszternek nevezték ki. 2013 augusztusában elnyerte a jelentős Polar Music djíat. 

3 év kihagyás után most újra visszatér a zenéhez, amely politikai szerepvállalása miatt az elmúlt években háttérbe szorult.

Közreműködnek:
Youssou NDOUR - ének
Abdoulaye LO - dob
Moustapha GAYE - gitár
Pape Oumar NGOM - gitár
Assane THIAM - tama
Babacar FAYE - ütős hangszerek
El Hadji FAYE - ütős hangszerek
Birame DIENG - vokál
Pascale Kameni CAMGA - vokál
Moustapha FAYE - billentyűs hangszerek
Jean Jacques OBAM EDJOO - basszusgitár
Alain OYONO - szaxofon
Pape Moussa SONKO - tánc, ütős hangszerek

 

Kezdés:  21:00
Belépő:  veszpremfest.hu
Helyszín:  Szentháromság tér

koncert