2016.03.18.
Veszprémi Programiroda
Filharmónia felnőtt bérlet - Orfeo Zenekar és a Purcell kórus

A Purcell Kórust Vashegyi György 1990-ben, 25 évvel ezelőtt alapította a Dido and Aeneas c. opera koncertszerű előadására. Egy évvel később létrehozta az Orfeo Zenekart is, mely nevét Monteverdi L'Orfeo-jának első teljes magyarországi előadása után vette fel.
E két együttes tagjai azóta Magyarország kiemelkedő régi zenei specialistáivá váltak: repertoárjuk gerincét a Gesualdótól Mendelssohnig terjedő periódus zenéje alkotja.

Az Orfeo Zenekar első koncertmestere Paulik László, de 2009 óta – szólistaként és koncertmesterként – a világhírű barokkhegedű-virtuóz, Simon Standage is rendszeresen részt vesz az együttes munkájában.
Az Orfeo Zenekart és Purcell Kórust az utóbbi években olyan nemzetközi hírű karmesterek is vezényelték, mint például Helmuth Rilling, René Jacobs, Philippe Herreweghe és Fischer Ádám. Az együttesek az elmúlt két és fél évtized során a 17-18. század számos zenetörténetileg fontos kompozícióját első ízben szólaltatták meg Magyarországon, és 1998 óta több világpremier-lemezfelvételt készítettek a Hungaroton és más kiadók számára (Charpentier, Geist, Michael Haydn, Istvánffy, Kraus, Lickl, Manna, Méhul, Tartini és Tunder műveiből).

Legfrissebb hangfelvételük, Jean-Philippe Rameau Les Fêtes de Polymnie című "ballet héroique"-jának világpremier rögzítése 2015 januárjában jelent meg a Glossa kiadó gondozásában: 2015/2016-ban Mondonville Motettáit és Isbé című operáját veszik lemezre. A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Vashegyi György vezetésével számos meghívásnak tesz eleget Európában; legutóbb, 2014 nyarán a Purcell Kórus a norvégiai Trondheim régizenei fesztiválján szerepelt René Jacobs meghívására Bach: h-moll miséjével, valamint Gesualdo és Schütz műveivel.

Előadók:

Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar
Vezényel: Hemuth Rilling

Műsor:

Bach: Máté-passió

Kezdés:  19:00
Belépő:  4900 Ft
Helyszín:  Hangvilla Színházterem

koncert