2013.12.27.
Quimby

A Quimby magyar alternatív rockegyüttes. Epikus, sanzonos hangvételű dalok, expresszív zenei világ, erőteljes előadásmód és szimbolikus szövegvilág .

 

A zenekar 1991-ben alakult Dunaújvárosban. A zenekar elődje a dunaújvárosi Münnich Ferenc Gimnázium – ma Széchenyi István Gimnázium – Október nevű rockzenekara volt, amelynek tagjai Kiss Tibor, Kiss Endre (Kiss Tibor bátyja), Mikuli Ferenc basszusgitáros és Varga Livius voltak. Érettségi után a zenekar szétszéledt és csak 1991-ben sikerült újra egymásra találniuk. Az új együttesnek eleinte különböző nevei voltak, mint például a Cry Baby. A Quimby nevet először a Tilos az Á-ban használták és ez végül is rajtuk ragadt.[1] Ahogy Kiss Tibor 2007-ben nyilatkozta: „Egyik ismerősünk rendszeresen küldözgetett haza nekünk egy Quimby Comics nevű bostoni szubkulturális újságot. Annak a főszerkesztője volt Birth Quimby. Miért ne legyünk akkor Quimby? Jól hangzott és nem jelentett semmit. Végül e név rajtunk maradt.”[2] 1992-ben készítettek egy egyszerű fekete-fehér fénymásolóval készített borítójú demót, a Rotten Vain-t, mely első műsoros kazettájuk anyagait tartalmazta. 1993-ra állt össze az a felállás (Kiss Tibor – ének, gitár, Kiss Endre – gitár, Varga Livius – ütőhangszerek, ének, Molnár Tamás – szaxofon, Mikuli Ferenc – basszusgitár, Medve Ákos – dob) amivel megjelentették a még kizárólag angol nyelvű felvételeket tartalmazó A Sip Of Storyt, (Egy korty történet). A műsoros kazetta után lehetőségük lett volna az anyagot CD-n is kiadni, de erre végül nem került sor. Még az első CD (Majomtangó), megjelenése előtt 1994-ben helycsere történt, Kiss Endre helyére a balatonfüredi születésű billentyűs, Balanyi Szilárd lépett.

A zenekar 1995-ben, új felállásban rögzítette következő albumát. Az aktuális munkát újabb tagcsere (Medve Ákos helyére Gerdesits Ferenc érkezett) és Kiss Tibiék amerikai útja előzi meg. Az 1996-os keltezésű Majom-tangón már három felvétel kivételével magyar nyelvű számok találhatók. A hírnevet a Quimby számára a Diligramm című lemezük hozta meg, amely 1998 tavaszán az év albuma lett. Eddigi legnagyobb közönségsikerük az 1999 novemberében megjelent Ékszerelmére című album. 2001-ben remixlemezzel jelentkeztek Morzsák és Szilánkok címmel. A Káosz Amigoson, a következő lemezükön Molnár helyén az Andersen együttes egykori fúvósa, Kárpáti József trombitált. A Kilégzés c. albumuk három év kihagyás után, 2005 novemberében jelent meg. A dalok Puskás Tamás Vízkereszt c. Shakespeare-adaptációjában is felhangzottak a Vidám Színpad deszkáin, amíg a zenekar nyomására 5 évközönségsiker után levették a műsorról. 2007-ben Gundel művészeti díjjal jutalmazták őket. 2009-ben megjelentettek két "kisebb" lemezt Ajjajjaj és Lármagyűjtögető címmel, amin néhány új dal, régi dalok új köntösben, valamint koncert felvételek és egy stúdió munkákat megörökítő dokumentumfilm is található. Az új Quimby album Kicsi ország címmel 2010 decemberében jelent meg és 2010 50. hetében a MAHASZ Top 40 album- és válogatáslemez-listájának az élén debütált.[3]

A zenekar igen népszerű minden korosztály körében. Az idősebb korosztályt főleg unplugged koncertjeikkel és színházi megjelenéseikkel hódították meg.

Egyik legnépszerűbb sikerdaluk a Most múlik pontosan című dal.

Kezdés:  21:00
Belépő:  3500 Ft
Helyszín:  Expresszó

koncert