2015.05.24. - 2015.05.24.
Laczkó Dezső Múzeum
Utolsó nap a „Rendszerváltás” kiállításban!

2015. május 24-én, vasárnap látható utoljára a „Lenin ligettől az Erzsébet sétányig – rendszerváltás 25 éve” című kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban.

A rendszerváltás Magyarországon (avagy rendszerváltozás vagy rendszerváltoztatás) szűkebb értelemben Magyarország történelmének azon korszakát jelöli, mely során a magyar állam a pártállammal és annak kulturális, ideológiai relációival szakítva polgári demokratikus állammá vált, s szakítva az államszocializmussal, visszatért a demokratikus állami működéshez. Az egypárti diktatúrából parlamentáris többpártrendszer alakult ki demokratikus úton, amely nem csupán politikai, hanem társadalomszerkezeti változásokkal is járt.

A tankönyvek lapjain, az enciklopédiákban és lexikonokban ilyen és ehhez hasonló megfogalmazásokkal találkozhatunk. A rendszerváltás fogalmi meghatározásában szinte kizárólag a korszak politikai mozzanatai szerepelnek.

A múzeum „A Lenin ligettől az Erzsébet sétányig – rendszerváltás 25 éve” című tárlatában azt a társadalmi, politikai hangulatot mutatja be, amely 1989/90-ben Veszprémet áthatotta. A kiállítás szemlélteti a hétköznapi élet meghatározó pillanatait, tereit és azt a hatást, amely helyi és országos szinten is gyökeresen változtatta meg a veszprémiek és Veszprém megyeiek életét. A kiállítás megvalósításában aktívan részt vesznek az akkori polgári és politikai közélet szereplői.

A  „négyigenes” népszavazás november 26-i 25 éves évfordulóján megnyíló kiállítás alkalmat ad arra, hogy felidézzük ezt a korszakot.

Kezdés:  10:00
Belépő:  
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

kiállítás