2016.06.12. - 2016.06.12.
Laczkó Dezső Múzeum
Papírvarázs – origami készítő kézműves foglalkozás

Papírvarázs – origami készítő kézműves foglalkozást 2016. június 12-én, vasárnap 14.30-kor. A foglalkozást vezeti H. Vass Ildikó origami alkotó

A Laczkó Dezső Múzeum Papírvarázs – origami készítő kézműves foglalkozást szervez 2016. június 12-én, vasárnap 14.30-kor. A kézműves foglalkozást vezeti H. Vass Ildikó origami alkotó. A rendezvényen a részvétel ingyenes. Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum (Veszprém, Erzsébet sétány 1.).

A rendezvény aktualitását a 2016. május 5-én, megnyitott „PAPÍRSÁRKÁNYOK, PÖRGETTYŰK ÉS BABÁK JAPÁNBÓL” című vándorkiállítás kiállítás adja.

Az origami kifejezés japán eredetű, pontos magyar megfelelője: „papírhajtogatás” (ori – hajtani, gami – papír). A japán „kami” szó pedig Istent jelent, s bár az írásjegyek különbözőek, a hangalak hasonló a papír ejtéséhez. Mivel Japánban nagy jelentőséget tulajdonítanak a szavak hangzási, írásjegyi hasonlóságának, ez oda vezetett, hogy a papírt is szent dolognak tekintették. A papír régóta összekapcsolódott a sintoizmussal is, így a szertartásos papírhajtogatásnak a középkor óta fontos szerepe van a vallásos életben. Ebből a szertartásos használatból nőtt ki az origami mindennapi hagyománya. Egyik legnagyobb mester Akira Yoshizawa volt, aki megteremtette a kreatív origami alapjait.

Az origami – mint kreatív tevékenység – jól használható az oktatásban is, mind a tanulási nehézségek diagnosztizálásában, mind pedig a terápiában. Fejleszti többek közt a téri tájékozódást, a térlátást, a memóriát, a finom-motorikát, a kreativitást, pontosságra, türelemre nevel.

H. Vass Ildikó, a téma szakértője ezidáig 6 könyvet írt origami és más papírtechnika témakörben. Rendszeresen közlik saját modelljeit a külföldi és hazai szakirodalmak egyaránt.

A múzeumi foglalkozáson a kicsikkel „akciós-modelleket” készít, vagyis olyan papírjátékokat, melyek mozognak, ugranak, pörögnek… Az origami technikában jártasabb érdeklődőknek lehetőségük nyílik daru, vagy mozaik-dekoráció hajtogatására.

Részletes Információ: http://www.ldm.hu/hu/rendezvenyek/papirvarazs-origami-keszito-kezmuves-foglalkozas

Kezdés:  14:30
Belépő:  Ingyenes
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

foglalkozás családi rendezvény