2016.08.20. - 2016.10.30.
Laczkó Dezső Múzeum
Nyitott Szemmel - Somogyi Márk fotóművész gyűjteményes kiállítása

A Laczkó Dezső Múzeum tisztelettel meghívja Önt 2016. augusztus 20-án, szombaton 14 órára Somogyi Márk fotóművész NYITOTT SZEMMEL című kiállítására

MEGHÍVÓ

A Laczkó Dezső Múzeum tisztelettel meghívja Önt
2016. augusztus 20-án, szombaton 14 órára

Somogyi Márk fotóművész
NYITOTT SZEMMEL
című gyűjteményes kiállításának megnyitójára
(Veszprém, Erzsébet sétány 1.)

Köszöntőt mond:
S. dr. Perémi Ágota
múzeumigazgató

A kiállítást megnyitja:
Gopcsa Katalin
művészettörténész


Közreműködik: A Sík-Kecskeméti duó
A kiállítás megtekinthető 2016. október 30-ig, hétfő kivételével 10-től 18 óráig

Támogatók:
Veranda, EPSON, NKA, smArt webdesign & design studio


Somogyi Márk fotóművész és grafikustervező Veszprém megyében, Salföldön él és alkot. Hosszú svájci tartózkodás után költözött vissza Magyarországra és telepedett le a Káli-medencében. A Balaton-felvidék csodálatos világa nagy hatással volt életére és művészetére. Munkáiban, témától függetlenül, megtalálható egy sajátos szemlélet. A fotóművészeten keresztül megmutatja világunk valóságát, és annak azon szubjektív oldalát is, amely a művész nézőpontjának, szemléletének eredménye. Ezáltal egyszerre egy valós és egy szürrealista világot tár elénk. Fotóival a környezetünkben és bennünk rejlő csodákra, értékekre kívánja felhívni a figyelmet.
A veszprémi kiállítás négy nagyobb tematika köré épül. A Mintatermészet című sorozat olyan természetfotókból áll, melyek tükrözik Somogyi Márk művészetének két legfontosabb jellemzőjét: a természet iránti tisztelet, a természet csodáinak tudatos megmentésére való törekvést. Az alkotó munkái túlmutatnak a hagyományos természetfotón, megfontolt, tudatos komponálás eredményei, legtöbbjük absztrakt kompozíció. A második témakör legfrissebb műveiből válogat: kínai fotósorozatából egy százéves kínai teaház világába tekinthetünk be. E távoli országban is az ember és a hétköznapi élet váratlan szépségei ihlették meg a művészt. A Szépséges borászat című sorozat darabjai Somogyi Márk művészi, reklámfotós és grafikustervezői tevékenységeit egyaránt képviselik. Az ember és a természet közti együttműködés, amely a borászatot jellemzi, számtalan csodálatos részletnek, jelenetnek ad helyet. Az Ingókövek című sorozat igazi kuriózum: természeti elemek, melyekben a Mintatermészet sorozat alkotásaihoz hasonlóan, ám ezúttal fekete-fehérben, jelennek meg az absztrakt kompozíciók. Fontos szerepet kapnak, az árnyak, a tónusok és a szubjektív látásmód. Az olykor aktfotókra emlékeztető formák különleges tartalommal ruházzák fel a képeket.
A kiállításon bemutatásra kerül továbbá a művész legfrissebb munkája, mely egy sötétkamrához hasonlatos helyiségben kap majd helyet. Több éves kísérletezés eredményét tekinthetik meg a látogatók.
A több alkalommal díjnyertes „Tűzsárkány” című fotográfiáját átdolgozva, fa-domborzattá alakította alkotását. A műalkotásra kétirányú fényjátékot vetítve izgalmas és kiállításról kiállításra változó, megújuló látványt kínál a nézőnek.
Somogyi Márknak számos egyéni- és csoportos kiállítása volt Európa-szerte (Budapesten, Brüsszelben, Párizsban). Magyarországon és külföldön is rangos díjakkal ismerték el művészetét. A Laczkó Dezső Múzeumban megrendezett nagyszabású gyűjteményes kiállítását most láthatja először a Veszprém megyei közönség.


NYITOTT SZEMMEL – SOMOGYI MÁRK FOTÓMŰVÉSZ GYŰJTEMÉNYES KIÁLLÍTÁSA
Megnyitó: 2016. augusztus 20., szombat 14.00 órakor
Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum – 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
A kiállítás megtekinthető 2016. október 30-ig, hétfő kivételével 10-tól 18 óráig

A tárlat a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának köszönhetően jött létre.

Kezdés:  14:00
Belépő:  600/300 Ft
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

fotókiállítás családi rendezvény kiállítás kiállítás megnyitó tárlatvezetés