2016.09.24. - 2016.12.31.
Laczkó Dezső Múzeum
Az Utolsó Ítélet Angyala-Szent Mihály alakja a művészetekben

Új időszaki kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban a veszprémi Szent Mihály-Napi Búcsúhoz kapcsolódva

Kiállításmegnyitó
Az Utolsó Ítélet Angyala - Szent Mihály alakja a művészetekben
2016.09.24.

2016. szeptember 24-én, szombaton 15.00 órakor, új időszaki kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban a veszprémi Szent Mihály-Napi Búcsúhoz kapcsolódva.

Szent Mihály a katolikus hagyomány szerint egyike a 7 arkangyalnak, a mennyei seregek fejedelme, győztes harcosa. Ünnepnapja szeptember 29. A X. századtól ábrázolják egyik kezében sújtó karddal, lábánál a legyőzött sárkánnyal, a Sátán megtestesítőjével. Másik kezében mérleggel, mint a lelkek jó és rossz cselekedeteit mérlegelendő személyt jelenítik meg. Ez a szimbolikus kép belekerült a középkori művészetbe, legendába és prédikációba, ennek nyomán a nép képzeletvilágába is.
Szent Mihály a Kárpát-medencében az egyik legkedveltebb templompatrónus. Napján sok falu és város népe tartott templombúcsút. A hagyományos társadalomban a gazdasági év nevezetes fordulójának számított. Ekkor verték szét a nyájakat, adták számba az állatokat, fogadták fel a pásztorokat. Számos időjósló hiedelem, és különböző női munkatilalom is kapcsolódott hozzá.
A kiállítás célja, hogy bemutassa a Szent Mihályhoz kapcsolódó szent és profán vonatkozásokat. Egyrészt a különböző szakrális ábrázolásokat, köztük a veszprémi Szent Mihály és Károly templom ábrázolásait, illetve térképre vetítve az egyházmegye Szent Mihály titulusú templomait. Másrészt a pásztorművészet tárgyain és a halotti lepedők hímzésmintáinak bemutatásával a kiállítás megjeleníti Szent Mihály napjának a néphagyományhoz kötődő kapcsolódását.


A kiállítás megtekinthető 2016. december 31-ig, hétfő kivételével 10-tól 18 óráig

A kiállítás kurátora: Dr. Pilipkó Erzsébet néprajzos muzeológus

Kezdés:  15:00
Belépő:  600/300 Ft
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

kiállítás kiállítás megnyitó