2017.01.20. - 2017.01.20.
Laczkó Dezső Múzeum
A Magyar Kultúra Napja a Laczkó Dezső Múzeumban

Kötetbemutató és kamara kiállítás

A Laczkó Dezső Múzeum tisztelettel meghívja Önt a Magyar Kultúra Napja alkalmából a

Felfedező utak - Szecessziós épületornamentika a vidéki Magyarországon

című kötet ünnepélyes bemutatójára és

a Medgyaszay 140 - A vasbeton építőművésze

című kamara kiállítás megnyitójára

2017. január 20-án, pénteken 16.30-ra a múzeum épületébe.

A kötetet bemutatja:

Dr. Keserű Katalin művészettörténész, professor emeritus és Brunner Attila művészettörténész

A kiállítást megnyitja:

Brunner Attila művészettörténész

 

A Magyar Kultúra Napja a Laczkó Dezső Múzeumban

Kötetbemutató és kamara kiállítás

A Laczkó Dezső Múzeum 2017. január 20-án a Magyar Kultúra Napja alkalmából kötetbemutatóval és kamara kiállítással várja a Medgyaszay István életmű és a szecessziós építészet iránt érdeklődő látogatókat. 16:30-kor a Felfedező utak - Szecessziós épületornamentika a vidéki Magyarországon című kötetet mutatja be Dr. Keserű Katalin művészettörténész, professor emeritus és Brunner Attila művészettörténész. Ezután megtekinthető a Medgyaszay 140 - A vasbeton építőművésze című kamara kiállítás.

 

Felfedező utak - Szecessziós épületornamentika a vidéki Magyarországon

Kötetbemutató

A Felfedező utak című kötet szerzői elsőként tettek kísérletet arra, hogy a díszítményeken keresztül mutassák be a magyar városok szecessziós épített örökségét. A díszítés e megközelítés szerint az épület elválaszthatatlan része, közvetlenül művészi gondolatot is hordozó stílusalkotó erő, amely végtelenül változatos és sokféle lehet. A természeti motívumok mellett a népművészetből merített és a geometrikus ornamenseket is érdemes megfigyelni. Különféle módon ismétlődnek, keverednek, vándorolnak egyik anyagról és épületről a másikra. Így nem véletlen, hogy a veszprémi színház, a múzeum és az Óváros tér házai is központi szerephez jutottak a kötet lapjain. A fényképekkel gazdagon illusztrált kiadvány célja, hogy rávegye az olvasót, hogy egy-egy séta alkalmára keresse fel a bemutatott városokat és vegye észre az árnyas mellékutcákban rejtőzködő értékeket is.

A kötet koncepcióját Keserű Katalin ismerteti, Brunner Attilától pedig megtudhatjuk, milyen módszerek és szempontok szerint történt az egyes épületek kiválasztása, és miben rejlik a veszprémi házak jelentősége.

 

Medgyaszay 140 – A vasbeton építőművésze

Kamara kiállítás

A könyvbemutatóval egybekötve megragadjuk az alkalmat, hogy születése 140. évfordulója kapcsán kamara kiállítással emlékezzünk meg a legjelentősebb veszprémi szecessziós épületek tervezőjéről, Medgyaszay Istvánról és bemutassuk a legendás építész veszprémi építkezéseivel kapcsolatos eredeti leveleket, tervrajzokat és fényképeket. Nem is gondolnánk, de a színház nem csak dekorativitásával, hanem szerkezeti elemeinek újszerűségével, a vasbeton használatával formálta át a 20. század magyar építészetét. Ezzel szemben a múzeum letisztult architektúrájával visszafogottan képviseli a modern és hagyományos irányzatok harmonikus összefonódását.

 

Sipos Anna

művészettörténész

Kezdés:  16:30
Belépő:  ingyenes
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

kiállítás kiállítás megnyitó könyvbemutató