2017.04.11. - 2017.04.11.
Laczkó Dezső Múzeum
Költészet Napja a Laczkó Dezső Múzeumban

Költészet Napja a Laczkó Dezső Múzeumban Háromlépcsős Balladamondó Performance

Költészet Napja a Laczkó Dezső Múzeumban

Háromlépcsős Balladamondó Performance

2017. április 11., 14.30

Helyszín: Veszprémi Petőfi Színház

Eötvös Károly Megyei Könyvtár, Laczkó Dezső Múzeum

Múzeumi Szabadegyetem 2016/2017

Étel/élet. Michelin-csillagon innen és túl. Egy kiállítás étlapjára.Étlapon az irodalomA Múzeumi Szabadegyetem áprilisi előadására 2017. április 11-én, kedden, a Költészet Napján várja kedves szabadegyetemi hallgatóit a Laczkó Dezső Múzeumba.

A 16:30-kor kezdődő szabadegyetemi előadás az irodalmi művek felől közelíti meg a gasztronómia témáját. Az irodalmi párhuzamok és különlegességek dr. Pilipkó Erzsébet irodalmi muzeológus előadásában kerül bemutatásra.

Az előadásra érkezőket finom falatokkal várjuk a Nasska - a rétesező jóvoltából.

A Szabadegyetemi előadást a Költészet Napja alkalmából rendhagyó Háromlépcsős Balladamondó Performace előzi meg, mely az aktuális időszaki, Arany 200 című kiállításunkhoz kapcsolódik.Az evés, az étel vagy annak hiánya visszatérő téma a magyar szépirodalomban. Amit elfogyasztunk, az társadalmilag, vallásilag és kulturálisan is meghatározott jelentések hordozója. Nem mindegy ugyanis, hogy egy szereplő mit, hogyan, mikor és kivel eszik. Az ételek és az étkezés módjai jelezhetik az egyén társadalmi státusát, etnikai, vallási hovatartozását, illetve kiemelhetik személyiségjegyeit.

Az előadás az irodalmi művek felől közelíti meg a témát: az éhség, az étkezés és a szakralitás, az ételek és a nemzeti identitás viszonya kerül „terítékre” különböző szövegek bemutatásával. Valamennyiben a sokszínű magyar irodalom gasztronómiai gazdagsága bontakozik ki.

Mit ettek a Múzsák kegyeltjei? Vagy honnan kapta nevét a Kossuth-kifli? Az előadás végére ezekre a kérdésekre is választ kapunk.

dr. Pilipkó Erzsébet

irodalmi muzeológus


2017. április 11-én 14:30 órai kezdettel a Laczkó Dezső Múzeum, a Veszprémi Petőfi Színház és az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Háromlépcsős Balladamondó Performance-ot hirdet.A közös balladamondást Oberfrank Pál a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója instruálja. A rendezvényhez szabadon lehet csatlakozni. A programot követően a résztvevők ingyenesen tekinthetik meg, a Laczkó Dezső Múzeum Arany 200 című kiállítását.A program aktualitását a tavalyi évben sikeresen megrendezett Életre kelt vers- versperformance és az Arany János emlékévhez kapcsolódóan, a múzeum új időszaki kiállítása az Arany 200 adta. A tárlatban Udvardi Erzsébet festményei láthatóak, melyek Arany János balladáit illusztrálják.

Az emlékévhez való méltó csatlakozás jegyében és a Költészet Napja alkalmából került meghirdetésre a Háromlépcsős Balladamondó Performance, melynek keretében a résztvevők mindhárom intézmény lépcsőjén egy-egy Arany János balladarészletet mondanak el közösen. A performance-ra a három intézmény előzetes regisztrációt hirdetett meg Veszprém város iskolái számára. A programra 5 iskola közel 80 diákja jelentkezett a mai napig.

Azonban a program nyitott, szabadon kapcsolódhat hozzá bárki. Célunk, hogy jó hangulatú, Veszprémben második alkalommal is különleges performance-ot valósítsunk meg a diákok és látogatóink közreműködésével.Program:

A performance ideje és helyszíne 2017. április 11.,(kedd) 14:30.

1 állomás: Veszprémi Petőfi Színház lépcsője (gyülekező, regisztráció)

2. állomás: Eötvös Károly Megyei Könyvtár lépcsője

3. állomás: Laczkó Dezső Múzeum lépcsője
 

Kezdés:  14:30
Belépő:  ingyenes
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

gyermekprogram művészeti bemutató ünnepi rendezvény