2017.04.13. - 2017.04.13.
Laczkó Dezső Múzeum
A TOJÁS 4 OLDALA Húsvéti készülődés a Laczkó Dezső Múzeumban

Húsvéti készülődés a Laczkó Dezső Múzeumban és a Bakonyi Házban

A TOJÁS 4 OLDALA

Húsvéti készülődés a Laczkó Dezső Múzeumban és a Bakonyi Házban

Veszprém, Erzsébet sétány 1-3.

2017. április 13. nagycsütörtök, 15-18 óráig

A Laczkó Dezső Múzeum 2017. április 13-án, nagycsütörtökön 15 órára várja a kézműveskedni, alkotni vágyókat a múzeumkertbe. A program keretében a részvevők megismerkedhetnek a Húsvéti népszokásokkal és különleges a szokásokhoz köthető tárgyakkal, kipróbálhatnak hagyományos és egészen modern tojásdíszítési technikákat. Megkóstolhatják az ünnep különleges ételét a sárgatúrót. A Húsvéti ünnepkör néphagyományai Hajdu Péter Sáti közreműködésével meg is elevenednek a múzeumkertben.A Húsvéti Ünnepkör a keresztény világ főünnepe és az egyik leggazdagabb néphagyományokkal rendelkező ünnep hazánkban. A múzeum célja, hogy élővé tegye és megismertesse ezeket a hagyományokat, játékos módszerekkel átörökítse az évszázadok óta ismert és gyakorolt tudást.

A hagyományok megismerésében Király András múzeumpedagógus lesz a gyerekek és felnőttek segítségére, aki bemutatja a múzeum néprajzi gyűjteményének különleges darabjait, otthon is játszható népi eredetű játékokat is tanít a délután folyamán.

A jó hangulatú kreatív délután megteremti a családok és résztvevők számára az ünnepre való közös ráhangolódás és az élményszerzés lehetőségét. A kézműves foglalkozásokon a modern technikák, mint az áttört tojásdíszek vagy a quillingezés éppúgy megjelenik, mint a hagyományos berzseléses technika.

A locsolkodás a leglátványosabb és talán a legismertebb népszokás, mely a foglalkozáson részvevő lányok, asszony szépségét hivatott megőrizni.Program:15.00 – 18.00 Élő húsvéti néphagyományok

/kereplő, hangkeltő népi játékok, tojásgurítás/

15.00 – 18.00 Quilling technikával díszített tojások

15.00 – 18.00 Áttört tojásdíszek

15.00 – 18.00 Hagyományos tojásfestés, berzseléses technikával

15.00 – 18.00 Sárgatúró kóstoltatás

16.30 Hajdu Péter (Sáti) Húsvéti Locsolkodás, népszokás bemutatóA rendezvény egységes kedvezményes belépővel látogatható 300Ft/Fő

Előzetes bejelentkezés ajánlott a benkogabriella@ldm.hu címen.

Hozzon magával kifújt tojást, díszítse ki nálunk!

Kezdés:  15:00
Belépő:  300,-
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

családi rendezvény foglalkozás kiállítás