2018.01.22. - 2018.03.18.
Laczkó Dezső Múzeum
CSIPKÉS TÁL, PIROS CSIZMA

Országos válogatás a Magyar Képzőművészeti Egyetem iparművészeti restaurátor hallgatóinak diplomamunkáiból

Csipkés tál, piros csizma

Országos válogatás a Magyar Képzőművészeti Egyetem

 iparművészeti restaurátor hallgatóinak diplomamunkáiból

2018. január 22. hétfő 17 óra

Laczkó Dezső Múzeum

 

A Laczkó Dezső Múzeum új időszaki kiállítással ünnepli a Magyar Kultúra Napját.

A 2018. január 22-én a nyíló „Csipkés tál és piros csizma” című kiállítás különböző korú, anyagú, károsodású restaurált tárgyat mutat be. A vendégeket köszönti és a kiállítást megnyitja S dr. Perémi Ágota múzeumigazgató. A kiállítás koordinátora Cziráki Veronika restaurátor. 

 

 A Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékén diplomázott restaurátorok munkáin keresztül a közönség megismerheti a konzerválás-restaurálás tárgyanként eltérő, összetett és sokoldalú ismereteket igénylő munkafolyamatait.  A restaurálás előkészítésének és elvégzésének lépéseit megismerve a múzeumlátogatók rácsodálkozhatnak, hogy a restaurátor munkája mennyire felelősségteljes, széleskörű tudásra és olykor találékonyságra is épül. A szakmabeliek is minden évben találkozhatnak újdonságokkal, hiszen a restaurátorképzés fontos feladata, hogy akár az egyre fejlődő restaurálás-tudomány vizsgálati lehetőségeinek felhasználásával, akár a gyakorlati munkát megelőző anyag- és modellkísérletek révén hozzájáruljon a szakma fejlődéséhez. A restaurátorképzésnek két fő iránya van, a Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékén belül Képző- és Iparművészeti Restaurátor Specializációkra különül el a képzés. A Képzőművészeti Restaurátor Specializációk keretében festmény, fa- és kőszobrász restaurátorok tanulnak, míg az Iparművészeti Restaurátorképzésen belül szilikát, fém-ötvös, papír-bőr, textil-bőr és fa-bútor területen lehet specializálódni. Az iparművészeti restaurátorok minden anyagtípusról tanulnak, bármilyen specializációra is jelentkeznek, hiszen a gyakorlatban a legtöbb tárgy összetett.

 

A kiállításon Cziráki Veronika, Galambos Csilla, Gácsi Orsolya, Egervári Márta, Kalivoda András, Kovács Ilona, Nagy Hajnalka, Nagyváradi Nóra, Németh Norbert, Ludvai Zsuzsanna, Serfőző Judit Bianka, Tóth Hajnalka munkája látható.

Cziráki Veronika

A kiállítás koordinátora

Laczkó Dezső Múzeum

 

 

Csipkés tál, piros csizma

Országos válogatás a Magyar Képzőművészeti Egyetem

 iparművészeti restaurátor hallgatóinak diplomamunkáiból

2018. január 22.-2018.március 18-ig, hétfő kivételével 10-tól 18 óráig

Laczkó Dezső Múzeum: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.

Kezdés:  17:00
Belépő:  
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

kiállítás