2018.02.16. - 2018.04.29.
Laczkó Dezső Múzeum
A színek költészete

Chagall műalkotásai a Laczkó Dezső Múzeumban

A színek költészete
 
Chagall műalkotásai a Laczkó Dezső Múzeumban
 
2018. február 16. péntek 16:30
 
Laczkó Dezső Múzeum
 
Veszprém Erzsébet sétány 1.
 
A Laczkó Dezső Múzeum 2018 februárjában nyitja legújabb, képzőművészeti kiállítását, mely a sokszínű és álomszerű képeiről ismert Marc Chagall alkotásaiból válogat. A vendégeket köszönti S dr. Perémi Ágota múzeumigazgató, a kiállítást megnyitja Thomas Emmerling, műgyűjtő. A kiállítás kurátora Sipos Anna művészettörténész. 
 
Február 16-tól április 29-ig tekinthető meg a Laczkó Dezső Múzeum új időszaki kiállítása, amely a 20. század egyik legsikeresebb művésze, Marc Chagall (1887-1985) több mint 150 alkotását mutatja be. Chagall álomszerű képein keresztül egy olyan képzeletbeli világ tárul elénk, ami dacol a természet törvényeivel. Nem csoda, hiszen a valóság szó szerinti ábrázolását nem pusztán unalmasnak, hanem egyenesen idegesítőnek találta. Ezért művein merész színeket használt és naiv stílusban ábrázolta a figurákat. Sajátosan költői festésmódot alakított ki, ami sokat merít orosz és zsidó örökségének kincseiből.
 
Bár a csaknem 80 évet átfogó pályája során Chagall mindig kapcsolatba került a legfrissebb és dominánsabb művészeti irányzatokkal, egyikhez sem csatlakozott, megmaradt a rá olyannyira jellemző figurális, lírai ábrázolásmód mellett. Kerülte a teljes absztrakciót, de a színek kifejezőerejét igyekezett a legjobban kihasználni. Nem csak tekintélyes mennyiségű, nagy hatású festményt, grafikát és rajzot hagyott hátra, hanem szobrok, kerámiák, festett üvegablakok, mozaikok és szőttesek egész sorát is.
 
Az 1940-es évektől kezdve, korlátozott számban, több litográfia sorozata is megjelent. A színekkel való kísérletezéshez páratlan lehetőséget biztosító sokszorosított grafikák között a Bibliai történtek által inspirált litográfiákon túl láthatjuk Homérosz Odüsszeia című eposzának illusztrációit, Jacques Lassaigne Chagall kötetének lapjait, valamint a párizsi Operaház mennyezetképéhez és a jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának üvegablakihoz készült vázlatrajzokat.
 
Sipos Anna
 
Művészettörténész
 
Laczkó Dezső Múzeum
 
 
 
A színek költészete
 
Chagall műalkotásai a Laczkó Dezső Múzeumban
 
2018. február 16. – 2018. április 29.
 
hétfő kivételével 10-tól 18 óráig
 
Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém Erzsébet sétány 1.
 
Belépőjegyárak:
 
Felnőtt 1500 Ft
 
Diák, Nyugdíjas 900 Ft
 
(diák és nyugdíjas igazolvánnyal érvényes)
 
A tárlatra a Laczkó Dezső Múzeum egyéb kedvezményei nem vehetők igénybe!
 
A tárlat anyaga Thomas Emmerling műgyűjtő tulajdona.
 
Kezdés:  16:30
Belépő:  1500/900
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

kiállítás kiállítás megnyitó