2022.12.08.
Agóra Veszprém
Egy csipetnyi Erdély

Benedekffy Katalin könyvbemutatója

A világjáró operaénekesnő különleges utazása
A délután házigazdája: Varga Róbert újságíró.
Egy csipetnyi Erdély címmel Benedekffy Katalin operaénekes könyvének a bemutatóját tartják december 8-án (csütörtökön) délután három órakor a veszprémi Agóra Kulturális Központban. A világot bejárt Prima díjas művész, aki Kányádi Sándor költő unokahúga, szülőföldjére kalauzolja el az olvasókat páratlan irodalmi, képzőművészeti, néprajzi, gasztronómiai utazás keretében.
Benedekffy Katalin énekművész, operaénekes, színész. Több műfajban otthonosan mozog. Népdal-és nótaénekes, operaénekes, operett-díva, ám szívéhez az áll legközelebb, ha templomokban, hangversenytermekben énekelhet szakrális műveket. Székelyföldön, Nagygalambfalván született, s 19 éves kora óta él Budapesten. Sokoldalú tehetség, az ország számtalan teátrumában szerepelt. Végigturnézta a világot, énekelt Európától az Egyesült Államokon át egészen Kanadáig. Jelenleg játszik a Budapesti Operettszínházban, a Kolozsvári Operában. Nagyszabású általa szerkesztett német és magyar nyelvű Lehár-gálával mutatkozott be a fertőrákosi barlangszínházban kirobbanó sikerrel a nyáron, nemrég Bécsben kapott hatalmas vastapsot ez a műsor. Rövidesen országos körútra viszik a produkciót. A 100 Tagú Cigányzenekar évadzáró idei gálakoncertjén, december 30-án a Budapest Kongresszusi Központban őt köszöntheti a közönség női szólóénekesként. A tévénézők gyakran láthatják a Jó ebédhez szól a nóta műsorokban, s állandó vendége a Dankó Rádiónak.
Benedekffy Katalin a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával tavaly könyvírásra szánta el magát. Egy csipetnyi Erdély címmel készített a szakemberek szerint is hiánypótló könyvet, melynek alcíme: Legendák-mesék-ízek világa. Ilyen jellegű összegző, sokrétű munka talán nem is készült még ebben a formában Erdélyről. Tájegységre bontva Udvarhelyszék, Csíkszék, Háromszék, Marosszék, Középerdély) repíti az olvasót a mesék, mondák, mondókák, balladák, versek, népszokások, népi játékok, helyi különleges ételreceptek világába. Külön egységként szerepel a könyvben az Együttélő népeink fejezet. Az operaénekes maga gyűjtött több anyagot ehhez a munkához. A tájegységekben élő idős emberek mesélték el neki a szőttesek titkát, a mondókák, népdalok keletkezését, úgy, ahogy rájuk szállt apáról-fiúra, anyáról leányra. A könyv élményszerű tartalmi erényei mellett kiemelkedik a páratlanul gazdag képanyag. A kiadvány részeként megjelenő 70 perces CD melléklet pedig a tájegységek zenei világát mutatja be.
A veszprémi könyvbemutatón a közönség bepillantást nyerhet Erdély varázslatos világába, miközben Benedekffy Katalin tolmácsolásában elhangzik néhány székely népdal, s természetesen Kányádi Sándor vers is. A délután házigazdája Varga Róbert újságíró.
A könyv a helyszínen megvásárolható. Ára: 8000 forint.
A részvétel díjtalan.
Kezdés:  15:00
Belépő:  0.-
Helyszín:  Veszprém Agóra

könyvbemutató