2014.05.08.
Gizella királyné kultusza

2014. május 8., csütörtök 16.30 Gizella királyné kultusza Előadó: Rainer Pál történész muzeológus Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1.

Az előadás első királynénk alakjára koncentrálva, életútját bemutatva követi nyomon a királyné kialakuló kultuszát, valamint megvilágítani azt a kapcsolatot is, amely az évszázadok során Veszprém és a magyar királynék (akik a veszprémi Szt. Mihály püspöki székesegyház kegyurai voltak) között fennállott.

Az előadás során hallhatunk a királyné-koronázásokról, a veszprémi püspök (egyúttal többnyire királynéi kancellár) királyné-koronázási jogáról. Megismerhetjük Gizella királyné passaui sírját és annak 1908-as régészeti feltárását, Koller Ignác veszprémi püspök 1770-es évekbeli kísérletét a veszprémi „Gizella”-kápolna Gizella kultuszhellyé alakítására, továbbá áttekintést kapunk napjaink Veszprémének Gizella-napi ünnepségeiről is. Kiderül az is, miként kapcsolódnak első királynénkhoz a scheyerni bencés apátság kora-barokk falképei és a celldömölki bencés apátság egyik barokk oltárképe.

 

Kezdés:  16:30
Belépő:  Ingyenes
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

előadás