2015.01.22. - 2015.01.22.
Szenzációs műalkotás és előadás a múzeumban!

Gáspár György Ferenczy Noémi-díjas üvegművész ÚTON címmel tart vetített képes előadást a Laczkó Dezső Múzeumban.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából 2015. január 22-én, csütörtökön 16.30-tól a nemzetközileg elismert Gáspár György Ferenczy Noémi-díjas üvegművész ÚTON címmel tart vetített képes előadást a Laczkó Dezső Múzeumban. A művész ezen alkalommal mutatja be az érdeklődőknek White Hole II. című műalkotását.

Az előadás a nemzetközileg elismert Gáspár György munkásságát mutatja be a kezdetektől máig. A művész sorozatokban készíti műveit, így az előadás egy-egy széria szellemi hátterén át a művek technikai kulisszatitkain keresztül egy-egy fontosabb gyűjteménybe való bekerülésével mutatja be pályája eddigi meghatározó lépéseit.

A technológiai- és laborkísérletekre épülő művészeti koncepció meghatározó és elengedhetetlen része az alkotás folyamatának. A művek létrejöttének bemutatásán túl a művész rávilágít a nemzetközi műtárgy-kereskedelem és a neves gyűjtemények kialakulásának és jelenlegi állapotának hátterére, ehhez kapcsolódóan az oktatás és a nemzetközi iskolák-kurzusok jelentőségére, illetve a magyar üvegművészet előretörésére.

A művész legújabb alkotása, a White Hole II. című szobor NKA pályázati támogatással kerül a Laczkó Dezső Múzeum kortárs üvegművészeti gyűjteményébe. A szobor különlegessége az a világon egyedülálló technológia, melyet Gáspár György egy tudományos doktori program keretében dolgozott ki és valósított meg. Az előadás során a szobor születésének körülményeire, technikai hátterére is fény derül.

A művész alkotásai többek között a németországi Fascinacion Glas-Kunst Múzeumban, a Magyar Iparművészeti Múzeumban, a KOGART-ban, a svájci Musée de Design et D’Arts Appliqués Contemporains-ban, a Sir Elton John Art Collection-ban és New York-i Corning Museum of Glass-ban láthatók.

A White Hole II. című műalkotás január 23-tól március 1-ig megtekinthető a múzeum állandó kiállításának kamaratermében.

A program ingyenes!

Kezdés:  16:30
Belépő:  
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

előadás kiállítás