2015.04.28.
Agóra Veszprém
Helytörténeti előadássorozat

A "Haszkovó" - A legnagyobb veszprémi lakótelep építéstörténete című kiállítás megnyitója és előadás

A kiállítást megnyitja: Dr. Hermann István, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának igazgatója
 
Előadó: Nagy Szabolcs főlevéltáros, MNL VeML
 
A kiállítás május 26-ig látogatható az intézmény nyitva tartási idejében és a rendezvények ideje alatt.
A szocializmusban szükségesnek látszott a meghaladottnak gondolt polgári életterek helyett új településtípusok kialakítása: a szocialista városoké. Ezek egy részét (Sztálinváros, Tatabánya, Ajka) a "semmiből" húzták fel, gyakorlatilag szűz területekre építve az ideológiailag megfelelőnek gondolt szerkezetű új településeket. 
Fontos volt, hogy az otthonokra csak mint a családok pihenőidejének színterére tekintettek, a szocialista embernek teljes közösségi életét a magán szféráján kívül kellett (volna) élnie. Így sem nappalira, sem udvarra (sőt akár használható konyhára) nem volt szüksége. Ahol már meglévő várost "szocializáltak" ott általában a városmagon kívül húztak fel a meglévő településre súlyosan nehezedő, az eredeti társadalmi viszonyokat, építési képet felborító új településrészt, a lakótelepet. 
Előadásunkban a Jutasi-úti lakótelep, közkeletű nevén a "Haszkovó" történetének bemutatásán keresztül szeretnénk érzékeltetni ezt - az évtizedről évtizedre is változó - folyamatot, a lakótelep építési hullámot.
 
Az előadásokon a részvétel díjtalan!
 
A program a KDOP-3.1.1/D2-13-k2-2013-0002 „Szociális városrehabilitáció Veszprémben” elnevezésű, az Európai Unió támogatásával megvalósuló pályázat részét képezi.
Kezdés:  18:00
Belépő:  0.-
Helyszín:  Városi Művelődési Központ

kiállítás megnyitó előadás