2015.11.10. - 2015.11.10.
Laczkó Dezső Múzeum
A kékfestő mesterség Veszprém megyében - Múzeumi Szabadegyetem

A Laczkó Dezső Múzeum 2015/2016-os Múzeumi Szabadegyetemének harmadik előadása 2015. november 10-én, kedden 16.30-kor.

Az aktuális előadás témája: A kékfestő mesterség Veszprém megyében
Előadó: Törő Balázs néprajzos muzeológus (LDM)

„A 18. század közepétől fogva az ország szinte minden mezővárosában jelen volt a kékfestőmesterség, amely a helyi és a környékbeli igényekhez igazodva elégítette ki a szükségleteket. A textíliákat a kívánt színre, árnyalatra festve és mintázva látták el a veszprémi kékfestők is a Bakonyalja és a Balaton-felvidék falvainak lakosságát kékfestő termékeikkel.

A vonatkozó levéltári iratanyag a Séd partjának közelében ténykedő mesterek mindennapjaiba a 19. század derekától a múlt század húszas, harmincas éveiig ad betekintést. Emellett a veszprémi kézművesek hajdani világáról nemcsak az iparos városrész hangulata, vagy a róluk elnevezett utcák mesélnek, hanem a Laczkó Dezső Múzeum tárgygyűjteménye és fotótári anyaga is szóra bírható, amely betekintést enged a kevésbé közismert mesterség működésébe.

Az előadás során a fennmaradt tárgyi emlékek (mintafák, textíliák) és a korabeli fotóanyag bemutatásával közelebb hozható, kézzelfoghatóvá tehető az „érdemesfestő céhbeli” veszprémiek egykori világa.

Belépőjegy szabadegyetemi bérlettel nem rendelkezők számára: felnőtt: 400 Ft, diák/nyugdíjas: 300 Ft.

Link: http://ldm.hu/hu/rendezvenyek/a-kekfesto-mesterseg-veszprem-megyeben-muzeumi-szabadegyetem

Kezdés:  16:30
Belépő:  
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

előadás