2015.05.06. - 2015.12.31.
Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény
Test és lélek a Nagy Háborúban – Tábori lelkészet, katonai kórházak és orvoslás az első világháborúban

A Test és lélek a Nagy Háborúban – Tábori lelkészet, katonai kórházak és orvoslás az első világháborúban című kiállítás megnyitója május 6-án, egyben a Gizella Napok ünnepélyes megnyitója is volt.

A Gyűjtemény földszinti és emeleti kiállítótermeiben látható levéltári dokumentumok, lelkészi, ápolói és vöröskeresztes öltözetek, a tábori lelkészet emlékei, orvosi műszerek, emlék-fotódokumentumok, korabeli dokumentumfilmek mind-mind az első világháború emlékét idézik.

1914-ben még énekszóval vonultak be a bakák, harci virtustól lelkesítve, s abban a tudatban, hogy mire a levelek lehullanak, már győzelmi mámorban térhetnek vissza otthonaikba, családjukhoz. Hogy nem így történt mégsem, s a háború újabb és újabb hadszínterekkel bővült, – a lövészárkokba kényszerítve hosszú hónapokon át a bakákat –, annak okait a történettudomány feladata feltárni. A harci mámorban úszó toborzót idézte fel a megnyitón a Magyar Honvédség Légierő Zenekarának ünnepélyes Ludovika-indulója. Vezényelt Katona János alezredes.

A tábori lelkészet, a katonai kórházak és az orvoslás háborús viszonyait bemutató kiállítás, az első világháború századik évfordulója alkalmából szervezett kiállítások, programok sorába illeszkedik, bemutatva a háború hétköznapjait, testi és lelki kálváriáját. Bemutatja a 19. század nagy orvosi Nobel-díjas felfedezéseitől a Nemzetközi Vöröskereszt megalakulásán át, a császári és királyi, a magyar királyi honvédség és annak osztrák megfelelője egészségügyi és lelkészségi intézményeinek tevékenységét, s külön a Veszprém Városi Császári és Királyi Tartalékkórház munkáját, valamint a Balaton-felvidék különböző településein kialakított hadiárva-intézetek szolgálatát. Betekintést nyújt a korabeli sebészet és a bakteriológia robbanásszerű fejlődésébe is, képet kapunk az oltóanyagok, a röntgendiagnosztika, a plasztikai sebészet és a vérátömlesztés korabeli eredményeiről.

November 1-jétől május 5-ig előzetes telefonon (+36 88 426 088) vagy emailen (info.boldoggizella@gmail.com) történő bejelentkezéssel látogathatók a műemléképületek és a kiállítások.

Bővebb információ

Kezdés:  10:00
Belépő:  1000,- / 600,-
Helyszín:  Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény

kiállítás