2015.12.08. - 2015.12.08.
Laczkó Dezső Múzeum
Múzeumi Szabadegyetem – A Veszprém megyei fazekasság története

2015. december 8-án, kedden 16.30-kor a Múzeumi Szabadegyetemen Schleicher Vera néprajzkutató tart előadást.

A Laczkó Dezső Múzeum 2015/2016-os Múzeumi Szabadegyetemének negyedik előadása 2015. december 8-án, kedden 16.30-kor kezdődik a Laczkó Dezső Múzeumban (8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.).

Az aktuális előadás témája: A veszprémi és Veszprém környéki fazekasok
Előadó: Schleicher Vera néprajzkutató (LDM)

„Az előadás témája a Veszprém megyei fazekas kézműipar vázlatos története. Mivel a téma a hazai kutatástörténetben alig feldolgozott területnek tekinthető, az előadás elsősorban a múzeum néprajzi gyűjteményének kerámia tárgyaira, az archívumban található céhes és ipartörténeti dokumentumokra, valamint levéltári forrásokra támaszkodva mutatja be a Bakony és Balaton-felvidék legfontosabb fazekasközpontjait.

Az elmúlt száz évben tudományos, illetve fazekas hagyományőrző körökben ismertté vált Sümeg és Tüskevár fazekasságának bemutatása mellett az előadás sorra veszi Veszprém, Pápa, Várpalota,  Devecser, Nemesleányfalu, Szentgál és Tapolca – eddig jószerivel ismeretlen – fazekas kézműiparának legfontosabb ismérveit, és elhelyezi ezeket a Kárpát-medence fazekashagyományainak rendszerében. A történeti adatok mellett kitér a legfontosabb termékekre, a technológia fontosabb kérdéseire, valamint az egyes központok vásárkörzeteire is.

A paraszti kultúra iránt érdeklődők ugyanakkor – a mesterséggel kapcsolatos helyi ismeretanyag kiegészítéseként – számos érdekes információhoz juthatnak az egyes edénytípusok és fazekastermékek használatával kapcsolatban.

Schleicher Vera Néprajzos muzeológus”

Kezdés:  16:30
Belépő:  
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

előadás