2016.03.08. - 2016.03.08.
Laczkó Dezső Múzeum
Különleges órák a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményeiben - Múzeumi Szabadegyetem

„...És egyre csak kopognak és dobognak… És a szivünk velük ver hallgatag” Kosztolányi Dezső

A Laczkó Dezső Múzeum 2015/2016-os Múzeumi Szabadegyetemének hetedik előadása 2016. március 8-án, kedden 16.30-kor kezdődik a Laczkó Dezső Múzeumban (8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.).

Az előadás témája: Különleges órák a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményeiben
Előadó: Dohnál Szonja művészettörténész muzeológus (LDM)

„...És egyre csak kopognak és dobognak…
És a szivünk velük ver hallgatag”
Kosztolányi Dezső

Az óra, mely évezredek óta különböző formában ugyan, de jelen van és meghatározza az ember mindennapi életét, soha nem vált funkcióját vesztett dísztárggyá. Státuszszimbólum, látványosság és nem utolsósorban időmérő eszköz. Története szorosan összefügg az iparművészet, a képzőművészet, az ötvösművészet és még számtalan más művészeti ág fejlődésével, változásával. A különböző korstílusok a kezdetektől meghatározták az óra külső megjelenését, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ugyanilyen meghatározó szereppel bírt az óra történetében a szerkezet működési elvének változása, az óra külsejének anyaga, alkalmazásának módja is.

A Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményeiben közel száz órát őriz. Ezek között találunk napórát, kép- és keretórát, asztali órát, schwarzwaldi órát, szekrényórát, zsebórát egyaránt. Az előadás során egy stílustörténeti bemutatón keresztül ismerhetjük meg az órák izgalmas és sok titkot magában rejtő történetét, miközben a múzeum különleges darabjai is bemutatásra kerülnek.

A gyűjtemény műtárgyai között Veszprémben élt órásmesterek órái is fellelhetők. Az előadáson megismerkedhetünk a veszprémi lakatos, órás és puskaműves céh tárgyi emlékeivel, egy-egy Veszprémben készült óra-remekkel is.

Dohnál Szonja
művészettörténész muzeológus

Kezdés:  16:30
Belépő:  
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

előadás