2016.05.10. - 2016.05.10.
Laczkó Dezső Múzeum
Múzeumi Szabadegyetem - Veszprémi vendéglősök

Múzeumi Szabadegyetem kilencedik előadása 2016. május 10-én, kedden 16.30-kor kezdődik.

A Laczkó Dezső Múzeum 2015/2016-os Múzeumi Szabadegyetemének kilencedik előadása 2016. május 10-én, kedden 16.30-kor kezdődik a Laczkó Dezső Múzeumban (8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.).

Az előadás témája: Vendéglősök, kocsmárosok, kávésok Veszprémben
Előadó: Kákonyi Anna történész (LDM)

„A vendéglátás mindig sajátos helyzetű tevékenységnek számított. Az önkéntes vendégfogadásból évszázadok alatt formálódott sokszínű, különböző szolgáltatásokat nyújtó iparrá, amely a kereskedelemmel is szoros kapcsolatban áll.

A veszprémi fogadók, kocsmák és alkalmazottaik első név szerinti említését 18. századi összeírásokban, várostérképen, levéltári forrásokban találjuk. Ekkor még földesúri jognak számított az italmérés, így az erre specializálódott helyek létesítése is. A 19. század második felének törvényei biztosítottak lehetőséget a szabad, immár állami engedélyhez kötött vendéglátóhelyek alapítására. Az 1870-es évektől megindult városfejlődés nyomán Veszprémben is egyre több vendéglő, kocsma, kávéház létesült, a különböző társadalmi hovatartozású vendégek pedig számos szabadidős tevékenységgel is kötődtek ezekhez a helyekhez.

Az előadás vizsgálja a legkorábbi veszprémi vendéglátóhelyek nyomait, példákat hoz a polgári kor változatos funkciójú és vendégkörű létesítményeire, és bemutatja egy-egy vendéglős család, dinasztia pályájának alakulását.

Kákonyi Anna történész”

Kezdés:  16:30
Belépő:  
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

előadás