2016.05.28. - 2016.05.28.
Laczkó Dezső Múzeum
Japán gyermekünnepek – avagy miért jó Japánban gyereknek lenni?

A Nemzetközi Gyermeknap alkalmából a Laczkó Dezső Múzeum A JAPÁN GYERMEKÜNNEPEK - avagy miért jó Japánban gyereknek lenni? címmel tart előadást

A Nemzetközi Gyermeknap alkalmából a Laczkó Dezső Múzeum A JAPÁN GYERMEKÜNNEPEK - avagy miért jó Japánban gyereknek lenni? címmel előadást szervez 2016. május 28-án, szombaton 14.30-kor a múzeum előadótermében (Veszprém, Erzsébet sétány 1.). Előadó Pápai-Vonderviszt Anna japanológus.

A rendezvény aktualitását a. 2016. május 5-én megnyitott „PAPÍRSÁRKÁNYOK, PÖRGETTYŰK ÉS BABÁK JAPÁNBÓL” című vándorkiállítás, valamint az 1920-ban először megtartott Nemzetközi Gyermeknap adja.

A gyermek óriási kincs. Ez a szemlélet a japánoknál a gyerekek szeretete és tisztelete mellett abban is kifejeződik, hogy nem csak egy gyermeknapot tartanak az esztendő során, hanem rögtön hármat is. Egyet a lányok jó házasságáért, egyet a fiúk sikeres pályájáért, egyet pedig a hét, három és öt éves gyermekek hosszú és egészséges életéért. Mindhárom ünnephez különböző szokások, díszek és ételek kötődnek, melyek miatt képtelenség megunni a „gyereknapot”.

Az előadás során az érdeklődők megismerhetik az ünnepekhez köthető babadíszek és ételek szimbolikáját, és megtudhatják, mennyibe kerül egy japán családnak a gyermeknapi díszek beszerzése. Kiderül az is, miért nincs az egyik női babának szemöldöke, vagy hogy milyen nemes cselekedetet vitt véghez a japán Aranyfiú, Kintaró.

Pápai-Vonderviszt Anna veszprémi származású japanológus gyermekkorának egy részét Japánban töltötte, így első kézből szerezhetett élményeket a japán kultúra és ünnepek terén. A japán gyermekünnepeket saját tapasztalataival átszőve mutatja be az érdeklődőknek a nyugati gyermeknap alkalmából. 

A rendezvény ingyenes!

Kezdés:  14:30
Belépő:  Ingyenes
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

előadás kiállítás