2016.06.03. - 2016.06.03.
Laczkó Dezső Múzeum
Az anyanyelv szerepe Kárpátalján - Nemzeti Összetartozás Napja

A Laczkó Dezső Múzeum a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Az anyanyelv szerepe a magyar identitás fenntartásában Kárpátalján címmel tart előadást

A Laczkó Dezső Múzeum a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Az anyanyelv szerepe a magyar identitás fenntartásában Kárpátalján címmel előadást szervez 2016. június 3-án, pénteken 16.30-kor. Előadó Dr. habil. Csernicskó István nyelvész, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskola és a veszprémi Pannon Egyetem docense.

„A nyelv nem csupán az emberek közötti érintkezés eszköze: amint megszólalunk, a megnyilatkozásainak révén számos identitást fejezünk ki. A Magyarországgal szomszédos államokban élő magyar közösségek körében végzett tudományos vizsgálatok egyértelműen igazolták, hogy a magyar nemzeti azonosságtudat legfontosabb összetevője a magyar nyelv.

Az előadás arra világít rá, miként segíti a magyar nyelv a Kárpátalján élő magyarokat abban, hogy megőrizzék és megerősítsék magyar identitásukat. 700 kárpátaljai magyartól származó idézet, valamint a kárpátaljai magyar szépirodalom legjobb alkotásaiból kiemelt részletek révén mutatjuk be, hogy a változó és változatos nyelv révén az identitás számos rétege és típusa fejezhető ki.

Kiderül, hogy a kárpátaljai magyarok körében – szemben több más kárpátaljai kisebbségi közösséggel – az anyanyelv és annak változatossága azonosságtudatot meghatározó szimbólum, s a magyar nyelvnek a nemzeti identitás fémjelzése mellett a regionális és lokális azonosságtudat kifejezésében is meghatározó szerepe van. Megtudhatjuk azt is, hogy a kárpátaljaiak szerint hol beszélnek a legszebben magyarul, és hogy mit gondolnak arról, hogyan beszélnek magyarul Magyarországon.

Részletes információ: http://www.ldm.hu/hu/rendezvenyek/az-anyanyelv-szerepe-karpataljan-nemzeti-osszetartozas-napja

Kezdés:  16:30
Belépő:  Ingyenes
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

előadás