2016.06.25. - 2016.06.25.
Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény
Múzeumok Éjszakája a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben

Tárlatvezetés a Test és lélek a Nagy Háborúban – Tábori lelkészet, katonai kórházak és orvoslás az első világháborúban című kiállításon

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiállítása a háború borzalmaiban a lelkeket és a testeket megmenteni próbáló tábori lelkészekre, orvosokra, ápolókra, betegápoló szerzetesekre, a test- és lélekgondozásra irányítja a figyelmet.

Megismerkedhetünk a protestáns, görögkeleti, görögkatolikus és római katolikus felekezetű tábori lelkészek, a tábori imám és a tábori rabbi pasztorációs tevékenységével. A lelkészek a temetések elvégzése és a halotti anyakönyvek kiállítása mellett imát mondtak a sebesültekért és a haldoklókért a kórházvonatokon, misét a katonai kórházak kórtermeiben, lövészárkokban, zord időjárási körülmények között, reményt adtak és nyújtották a Feltámadás örömhírét a háború húsvétjain a katonáknak.
A kiállítás a k. u. k. és a magyar hadsereg jól szervezett egészségügyi rendszerét is bemutatja, a helyőrségi kórházak, csapatkórházak, tábori kórházak, tartalékkórházak, járványkórházak, a honvédségi helyőrségi és hadikórházak, honvédkórházak, kisegítő kórházak rendszerét. A sebészet és bakteriológia robbanásszerű fejlődésére is kitér: az oltóanyagok, a röntgendiagnosztika, a plasztikai sebészet és a vérátömlesztés eredményeire.

Kezdés:  18:00
Belépő:  
Helyszín:  Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény

tárlatvezetés