2016.11.08. - 2016.11.08.
Laczkó Dezső Múzeum
Köles, kása, kumisz Gasztronómia a népvándorlás korban

Múzeumi Szabadegyetem 2016/2017 Étel/élet. Michelin-csillagon innen és túl. Egy kiállítás étlapjára. Köles, kása, kumisz

Múzeumi Szabadegyetem 2016/2017
Étel/élet. Michelin-csillagon innen és túl. Egy kiállítás étlapjára.

Köles, kása, kumisz
Gasztronómia a népvándorlás korban

A Múzeumi Szabadegyetem novemberi előadására 2016. november 8-án, kedden 16.30-ra várja kedves szabadegyetemi hallgatóit a Laczkó Dezső Múzeum. Az előadás a népvándorlás korának étkezési szokásaival foglalkozik. A téma Barati Piroska régész előadásában kerül bemutatásra. A kor ízeit édes és sós köleskása kóstoló hozza még közelebb!

Hogyan zajlott egy lakoma Attila, a hun nagykirály udvarában? Kik azok az avarok és mit ettek? Igaz, hogy a magyarok nyereg alatt puhították a húst?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kapnak választ az érdeklődők a Laczkó Dezső Múzeum következő szabadegyetemi előadásán.
A római uralom és a magyar honfoglalás között számos népcsoport megfordult és hosszabb-rövidebb ideig a Kárpát-medencében tartózkodott. Étkezési szokásaiknak kutatási lehetőségei kisebb részt az írott, nagyobb hangsúllyal pedig a régészeti forrásokon alapulnak. A történetírók – egy kivétellel - kifejezetten negatív képet festenek a hunok, avarok és magyarok táplálkozási szokásairól, szinte vadembereknek beállítva őket. A régészeti leletek, archeobotanikai és archezoológiai vizsgálatok azonban lehetővé teszik ennek árnyalását, segítenek betekintést nyerni a hétköznapi emberek életébe és a fejedelmek fényűző világába.
Barati Piroska
régész

Kezdés:  16:30
Belépő:  600/300 Ft
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

előadás