2016.12.13. - 2016.12.13.
Laczkó Dezső Múzeum
A karácsonyi ünnepkör étkezési szokásai

Múzeumi Szabadegyetem 2016/2017 Étel/élet. Michelin-csillagon innen és túl. Egy kiállítás étlapjára.

Múzeumi Szabadegyetem 2016/2017
Étel/élet. Michelin-csillagon innen és túl. Egy kiállítás étlapjára.

A karácsonyi ünnepkör étkezési szokásai
Veszprém megye népi kultúrájában

A Múzeumi Szabadegyetem decemberi előadására 2016. december 13-án, kedden 16 órára várja kedves szabadegyetemi hallgatóit a Laczkó Dezső Múzeum.
Rendhagyó módon az előadást megelőzően 16 órakor Hajdu Péter Luca-napi szokásokat felelevenítő bemutatójára kerül sor, melyre a Laczkó Dezső Múzeum az érdeklődő gyermekeket és családokat is szeretettel várja.
A 16:30-kor kezdődő szabadegyetemi előadás a karácsonyi ünnepkör étkezési szokásaival foglalkozik. A téma Törő Balázs néprajzkutató előadásában kerül bemutatásra. Az ünnep ízeit karácsonyi guba kóstoló biztosítja, a veszprémi Nasska – a rétesező jóvoltából!

Az előadást megelőzően, a Bakonyi Háznál Hajdu Péter és tanítványai interaktív bemutatóval elevenítik fel a Lucázás hagyományát, Élő néphagyomány a Bakonyi Házban címmel. A bemutató alkalmával testközelből tapasztalhatják meg látogatóink e neves naphoz kapcsolódó régi szokásokat, és közreműködhetnek e hagyomány jelenbe való átültetésében.
A bemutatót követően a múzeum Tudásterében kerül megrendezésre a Múzeumi Szabadegyetem aktuális előadása.
„A karácsonyi ünnepkör étkezési szokásai a paraszti társadalom gyakorlatában jóval összetettebbnek számítottak, mint amelyek napjaink leegyszerűsített világában jellemzők.
Az advent első vasárnapjával kezdődő és a vízkereszt utáni vasárnapig tartó időszak szentestéig nyúló szakaszát kisböjtnek nevezték, ám egyúttal erre az időszakra esett a disznóvágások fő időpontja is.
A hagyományos paraszti felfogásban is létezett a karácsonyi asztal fogalma, ám az ételeket arra sokkal inkább mágikus, mintsem élvezeti céllal helyezték.
Az előadás igyekszik rávilágítani a paraszti kultúra ezen részletének mind profán, mind szakrális vonatkozásaira, így természetesen nem maradunk sem a mákos ételek, sem a tollaspogácsa funkciójának megfejtése nélkül.”
Az előadássorozat az Étel/Élet Ízek és terek a gasztronómia évszázadaiból című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódik. A kiállításban számos, az előadásban említett témához kapcsolódó tárgy látható!

Kezdés:  16:00
Belépő:  600/300 Ft
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

bemutató előadás kiállítás