2017.02.09. - 2017.02.09.
Laczkó Dezső Múzeum
A kamra titkai - tartósítás régen és ma

A kamra titkai - tartósítás régen és ma gasztrotörténeti előadás a Laczkó Dezső Múzeumban

A kamra titkai - tartósítás régen és ma
gasztrotörténeti előadás a Laczkó Dezső Múzeumban


A Laczkó Dezső Múzeum tisztelettel meghívja Önt
2017. február 9-én, csütörtökön 16:30-kor az

A kamra titkai - tartósítás régen és ma

című gasztrotörténeti előadásra
az Étel/Élet Ízek és terek a gasztronómia évszázadaiból című időszaki kiállításba.


Előadó: Adamecz Alexandra
élelmiszermérnök


A rendezvény ingyenes!


A Laczkó Dezső Múzeum 2017. február 9-én, csütörtökön 16:30-kor gasztrotörténeti előadásra várja az érdeklődőket. Az Étel/Élet Ízek és terek a gasztronómia évszázadaiból című időszaki kiállításhoz kapcsolódva Adamecz Alexandra élelmiszermérnök előadásában bepillanthatunk a tradicionális és a jelenkori tartósítási technikák világába. Az előadást kóstolók teszik még élményszerűbbé.


A főzés, ételkészítés, étkezés az őskorban még rituális eseménynek számított, társadalmi jelentősége volt lényeges. A főzés helyszíne, a konyha sokáig nappali és hálószoba is volt egyben, a bútorzat is ezt tükrözte. 18. századig nyílt tűzhelyeken készítettek ételt. Az első megbízhatóan működő elektromos sütő megjelenése 1930-től, a konyhagépeké 1940-től datálható.
Az élelem tárolhatósága évezredeken át létfontosságú volt a társadalom túlélése szempontjából. A tartósító műveletek célja: az élelmiszerekben található mikroorganizmusok szaporodásának gátlása/elpusztítása, illetve mikrobás szennyeződés kizárása/újraszennyeződés megakadályozása, melyek ökológiai tényezők szabályozásán alapulnak (fény, hőmérséklet, víz).
A hőkezelés, hőelvonás, vízelvonás régóta ismert ma is alkalmazott módszerek. Azonban a ma élelmiszeripara ennél újabb módszereket is alkalmaz, mint például a besugárzásos tartósítás (ultraibolya vagy ionizáló sugárzással); a szerves és szervetlen tartósítószerek alkalmazása (ecetsav, citromsav, szorbinsav, szén-dioxid, kén-dioxid); a szabályozott légterű tárolás; a módosított légterű csomagolás; az SSP („polcálló termékek”) és a sous-vide technológiával előállított termékek.
A változó fogyasztói igények azonban a biztonságos és tápláló élelmiszereken túl egyre növekvő elvárásokat támasztanak az érzékszervi minőség iránt is, és ennek a követelménynek ezek a hőkezeléses technológiák nem mindenben felelnek meg. Ezért, továbbá energiatakarékossági okból is, fokozódó figyelem fordul a hagyományos és kíméletesebb tartósítási technológiák valamint az alternatív energiaforrások felé.


Adamecz Alexandra
élelmiszermérnök

Kezdés:  16:30
Belépő:  ingyenes
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

előadás kiállítás