2017.03.08.
56 könnycsepp

56 könnycsepp Női sorsok az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban és a megtorlás éveiben

56 könnycsepp

Női sorsok az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban és a megtorlás éveiben

2017. március 8., szerda 16.30

Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém Erzsébet sétány 1.

 

2017. március 8-án 16.30 órakor nyitja meg új időszaki vándor kiállítását a Laczkó Dezső Múzeum, 56 könnycsepp, Női sorsok az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban és a megtorlás éveiben címmel. A Nemzetközi Nőnap alkalmából tisztelegve a 20. századi magyar történelem kiemelkedő női alakjai előtt. A kiállítás a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vándorkiállítása.

 

A Laczkó Dezső Múzeum újonnan nyíló kiállításának előzménye a 2016. december 6-án megnyílt „Büszke nők Veszprémben” – a veszprémi Várbörtön 1956-os eseményekről szóló tárlat-együttesének legújabb kiállítása. Mely szintén a kiemelkedő női szerepvállalásnak az 1956. december 6-i Veszprémben lezajlott néma nőtüntetésnek állít méltó emléket.

 

A kiállítás bemutatása:

A visszaemlékezések, történeti kiadványok, sokszor csak a december 4-i nőtüntetés leírásában emlékeznek meg a nők szerepéről a forradalomban. Holott a nők is csatlakoztak a forradalomhoz, sebesülteket ápoltak, röpcédulát gyártottak, konyhán segítettek, nemegyszer részesei voltak a harcoknak és a forradalom leverésének következményei is ugyanúgy befolyásolta életüket. Kiállításunk az „56 könnycsepp” - Női sorsok az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban és a megtorlás éveiben 28 hölgynek az életútján keresztül mutatja be, hogyan is hatottak a nők az 1956-os forradalomra és hogyan hatott a forradalom az ő életükre.

A rövid életrajzokból kiderül, hogy a bemutatott hölgyek egy része, hasonló családi körülmények közül jött. Több gyerekes munkás- vagy parasztcsaládból származott, apa nélkül vagy fiatalon meghalt anyával, nevelőszülőknél vagy menhelyen nevelkedett, segédmunkásként vagy takarítóként dolgozott. A forradalomhoz baráti társaságokkal együtt vagy véletlenül a helyszínen járva csatlakoztak.

            Az asszonyok közül néhányan a rendszerváltás után részt vettek a Történelmi Igazságtétel Bizottság vagy a POFOSZ munkájában, segítettek a többieknek kárpótlási ügyekben. A többség betegen, rokkantnyugdíjasan vagy nagyon kevés nyugdíjból él, s talán csak a közvetlen környezetük ismeri életük történetét, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezért tűzte ki céljául, hogy az asszonyi sorsokra hívja fel a figyelmet, a forradalom harcosaira és ápolóira, a férjeikhez hű feleségekre, az apjukat elveszítő gyerekekre.

Jakusch Gabriella

Múzeumpedagógiai és Kiállítási Osztály osztályvezető

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

 

A megnyitó programja:

 

Köszöntőt mond:

Némethné Károlyi Jolán

Veszprém Megyei Jogú Város

önkormányzati képviselő

 

S. dr. Perémi Ágota

múzeumigazgató

 

A kiállítást megnyitja:

Dr. Hermann Róbert

főtanácsos, a Hadtörténeti Intézet

és Múzeum parancsnokának

tudományos helyettese

 

Közreműködnek a Padányi Katolikus Iskola növendékei: Szelthoffer Anna, Biszak Borbála

Elhangzó versek: Balogh József: 1956, Múltidéző

 

56 könnycsepp

Női sorsok az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaiban és a megtorlás éveiben

Vándorkiállítás

Megnyitó: 2017. március 8., szerda 16.30

Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum – 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.

A kiállítás megtekinthető 2017. május 7-ig, hétfő kivételével 10-tól 18 óráig

A kiállítás kurátora: Lukács Fanni muzeológus HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Kezdés:  16:30
Belépő:  
Helyszín:  Várbörtön

kiállítás kiállítás megnyitó