2017.04.27. - 2017.04.27.
Laczkó Dezső Múzeum
Törékeny Csodák Szakmabemutató Kremmer Dezső tojásfaragóval

2017. április 27. csütörtök 16.30 óra Laczkó Dezső Múzeum

2017. április 27-én, csütörtökön 16.30 órakor a Laczkó Dezső Múzeumban, Kremmer Dezső tojásfaragó szakmabemutatót tart, a Törékeny Csodák című kamarakiállításhoz kapcsolódóan. A szakmabemutató alkalmával az áttört tojásdíszítés szakmai titkait, eszközeit, szépségeit és nehézségeit ismerhetik meg az érdeklődők, és ki is próbálhatják az egyszerűbb fogásokat.

Aki szeretné kipróbálni, hozzon magával egy kifújt tyúktojást!

A szakmabemutató alkalmával Kremmer Dezső alkotásainak vásárlásra is lehetőség nyílik.

A rendezvény kedvezményes, egységes belépővel látogatható: 300 Ft/fő

Előzetes bejelentkezés ajánlott a benkogabriella@ldm.hu címen.

 

„Ha egy valaki megnézi, és azt mondja, hogy tetszik, akkor már jó, akkor már megérte. Ha már ketten mondják arra a munkámra, hogy szép, akkor már boldog vagyok!” (Kremmer Dezső)

 

Kremmer Dezső a szlovákiai Bényben él. Hosszú évekig gépész volt a párkányi Papírgyárban. Egy sorsfordító napon fél teste lebénult agyi érkatasztrófa következtében, élete teljesen megváltozott. Hosszú felépülési folyamat következett, amíg megtanulta újra használni végtagjait. A dolgos hétköznapok után rengeteg szabadideje lett, amikor rokkant nyugdíjas lett 55 évesen. A megváltozott képességeit igyekezett aktívan használni.

Több tevékenységgel próbálkozott, köztük gravírozni kezdett. Húsvét közeledtével kipróbálta a gravírozó készüléket a tojásdíszítéshez. A technikát saját maga fejlesztette ki, az egyszerű mintáktól eljutott a csipkeszerű törékeny csodákig. Az alkotó nem tartja magát művésznek, inkább tojásfaragó, vagy, ahogy magáról mondja: „a tojások szerelmese”.

A különböző tojások jó alapanyagul szolgálnak a dísztárgyainak, „tojás kisplasztikáinak”. Fantáziája, kreativitása határtalanságát bizonyítja, hogy a mintákat ritkán rajzolja meg előre. Általában a faragás folyamata közben alakítja ki a mintákat. Sosem készül két egyforma darab, minden csoda egyedi. A modern vonalvezetésű faragott tojásokat az utóbbi időben Swarovski kristályokkal vagy arany füsttel is díszíti.

A gyűjtemény darabjainak alapanyaga kacsa-, liba- és a tyúktojások mellett megtalálható a fürj, strucc és emu tojás is.

Számos kiállítása volt már Szlovákiában és Magyarországon is, több nemzetközi kiállításon és vásáron szerepelt. Alsókubinban nagy sikert aratott az évente megrendezett versenyen, kategóriájában elnyerte a verseny fődíját. Néhány alkotás kapott nevet, A felkelő nap háza című dal ihlette egy alkotását. A Kék-Duna keringő hallgatása közben születtek a Duna hullámai egy következő tojáson.

Vannak hagyományos és húsvéti motívumokkal díszített tojások is. Kihívást lát minden tojásban, örömét leli a tojásfaragásban.

Lipéczné Karsai Henrietta

néprajzos muzeológus 

Kezdés:  16:30
Belépő:  300,-
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

bemutató előadás kiállítás