2017.06.08. - 2017.06.08.
Laczkó Dezső Múzeum
"Emlékek Íze: receptek és történetek egy vidéki konyhából "

- gasztrobeszélgetés és teadélután- 2017. június 8. csütörtök 18:00

"Emlékek Íze: receptek és történetek egy vidéki konyhából "

            - gasztrobeszélgetés és teadélután-

            2017. június 8. csütörtök 18:00

 

2017. június 8-án, csütörtökön a Laczkó Dezső Múzeum aktuális Étel/Élet Ízek és terek a gasztronómia évszázadaiból című időszaki kiállításában az Emlékek íze gasztro oldal szakácsa, fotósa és mesélője várja az érdeklődőket! A beszélgetés során Neubauer Judit mesél az oldal születéséről, a gasztronómia, a fotózás és a vidéki élet iránti elhivatottságáról. A rendezvény idejére rendhagyó módon a kiállítótér egy kellemes nyári teadélután helyszínévé változik, házi süteményekkel és limonádéval várjuk az érdeklődőket!

A program előzetes bejelentkezéshez kötött! Jelentkezni a hajdufranciska@ldm.hu címen lehet 2017. június 7. szerda 16 óráig!

 

„Egy szakács, egy vidéki ház, egy fényképezőgép.

Ezzel a szlogennel indítom útjára az Emlékek Íze blogot, amely reményeim szerint egy tágas, beszélgetésre, főzésre és eszegetésre hívogató konyha lesz Veletek, ahol időről-időre összetalálkozhatunk. Talán már ismerjük is egymást. Neubauer Judit vagyok, világjáró, javíthatatlan élet- és ételimádó, a szakácsművészet, az ételfotózás és az írás szerelmese. Közgazdászként végeztem, de csak ideig-óriág tudott elbűvölni a marketingkommunikáció világa.

Provence-ban, Franciaországban indult minden, Christine barátnőm taveli házában, aki varázslatos egyéniségével, a főzés iránti szeretetével, megingathatlan hitével abban, hogy bármi sikerülhet azóta is inspirál minden nap. Úgy döntöttem, hogy követem az álmaimat, bárhová is vezessenek. Visszaültem az iskolapadba, elvégeztem a szakácsképzést, aztán a Lenôtre Akadémia kihelyezett oktatásán szereztem diplomát. A New York-i French Culinary Institute-nál a kézműves kenyerek témájába merültem el nyakig és sokáig hezitáltam, hogy esetleg mégis a pék szakmát válasszam. Végül győzött a főzés, de a kenyerek állandó szereplésével. Ezután néhány hónapra szakácstanoncnak álltam egy avignoni étteremben, majd 2011-ben megnyitottam a saját bisztrómat, a Bistro 181-et Pest szívében, ahol a világ találkozott össze minden egyes nap, hogy aztán barátokként váljunk el, miközben levendulaillat lengett körül minket. Rengeteg szeretetet, elismerést, bíztatást kaptam, de két év után úgy éreztem, muszáj még a világból többet látnom, ízeket, illatokat, élményeket gyűjtenem. Így fájó, de kalandvággyal teli szívvel bezártam a bisztrót és Spanyolországba költöztem, ahol újabb othonra leltem Andalúziában. Elvarázsoltak a spanyol ízek, a narancsfák, a piacok, Maria és Borja pékségének forrósága, a készülő sütemények illata és a kovászos kenyér hangja, ahogy a péklapátomról a kemence kövén landol. 2,5 év, rengeteg csodálatos ember, számos íz, emlék, élettörténet és felismerés, egy hely, amit örökre a szívembe zártam.

Itthon viszont várt rám valami már évek óta, türelmesen, talán tudva azt, hogy mindennek eljön a maga ideje. Egy vidéki ház egy kis bakonyi faluban, 1500 négyzetméternyi gyümölcsös, ugyanennyi szántó és a közel százéves gyümölcsfák, akik ha hírből ismerték is a permetezést, mára már elfelejtették. A telek végében a patak, a szemben levő domboldalon szabadon kószáló lovak. Egy hely, ahol van idő az élet apró örömeire, ahol ezer csillag látszik az égen és ahol még szokás idegeneknek egymás közt köszönni. Régi receptek után kutatok, miközben új életet lehelünk a régi házba és lépésről-lépésre megtanuljuk, hogy mit jelent a földdel, a természettel összhangban élni, főzni és természetesen enni.

A blog erről az új életről szól. Vidékről, elfeledett és újra felfedezett hagyományokról, ételekről, ízekről, amelyek emlékeket idéznek fel és teremtenek meg újra. Utazunk időben és térben, csodaszép tájakon, közben főzünk, eszünk, beszélgetünk, ahogy ezt már tőlem a Bistro 181-ben megszoktátok.

Nézzetek be gyakran, várlak Titeket!

Szeretettel,

Judit

 

A program előzetes bejelentkezéshez kötött! Jelentkezni a hajdufranciska@ldm.hu címen lehet 2017. június 7. szerda 16 óráig!

 

 

https://www.facebook.com/emlekekize/

https://www.instagram.com/juditneubauer/

http://emlekekize.hu/

Kezdés:  18:00
Belépő:  ingyenes
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

előadás kiállítás