2017.08.20. - 2017.08.20.
Laczkó Dezső Múzeum
Az Államalapítás Ünnepe CSALÁDI DÉLUTÁN A LACZKÓ DEZSŐ MÚZEUMBAN

Az Államalapítás Ünnepe CSALÁDI DÉLUTÁN A LACZKÓ DEZSŐ MÚZEUMBAN 2017. augusztus 20., (vasárnap) 14-18 óráig Laczkó Dezső Múzeum Erzsébet sétány 1.

Az Államalapítás Ünnepe

CSALÁDI DÉLUTÁN A LACZKÓ DEZSŐ MÚZEUMBAN

2017. augusztus 20., (vasárnap) 14-18 óráig

Laczkó Dezső Múzeum Erzsébet sétány 1.

 

 

A Laczkó Dezső Múzeum 2017-ben is családi délutánt szervez az Államalapítás Ünnepén! A 14 órakor kezdődő ingyenes programok a múzeum aktuális időszaki kiállításaiba, a Bakonyi Házba és kertjébe, és rendhagyó módon a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany200 utazó kiállításába várja az érdeklődőket.

 

A Laczkó Dezső Múzeum képzőművészeti témájú, Arany 200 című kiállításához kapcsolódva Veszprém városa augusztus 18-20-ig látja vendégül a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum, Arany200 busz című utazó kiállítását.

A kiállítás Arany János életművét, életét, költészetének máig ható eleven erejét versek, képek, relikviamásolatok, hang- és filmfelvételek segítségével mutatja be. A látogatókat aktivizáló, fából készült egyedi installációs elemek nem csupán különleges látványvilágot teremtenek, de segítik a szövegértelmezés, a befogadás folyamatát is. (Például Ágnes asszony kihajtogatható lepedője, a sejtelmes radványi erdő megjelenítése.) A beépített digitális eszközök pedig éppúgy lehetőséget nyújtanak Arany költészetének és pályájának mélyebb megismerésére, mint verseinek élvezetére, vagy éppen a szórakoztató játékra. (Megismerhető lesz például Arany kapcsolatrendszere, életének és kultuszának helyszínei; kipróbálható a Toldi erőjáték, lehet hallgatni verseket, és rappelt Arany-szövegeket is.)

A busz melletti pihenőben a látogatóknak alkalma lesz Arany-köteteket lapozgatni, kvízeket kitölteni, szójátékokat játszani, és kipróbálhatják erejüket egy petrencés rúddal vagy egy malomkővel is.

A Laczkó Dezső Múzeumban augusztus 20-án elmaradhatatlan a Magyarok Kenyere és a Laczkó Dezső Múzeum Kenyerének megszentelése a múzeumkertben. Az idei évben Nagy Károly kanonok és Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezetének képviseletében Farkasdy Károly megyei igazgató működik közre.

A délután folyamán népi játékudvar, kézműves foglalkozások, tánc és bábszínházi előadások szórakoztatják a kicsiket és nagyokat.

 

 

AZ ÁLLAMALAPÍTÁS ÜNNEPE

CSALÁDI DÉLUTÁN A LACZKÓ DEZSŐ MÚZEUMBAN

2017.08.20., (vasárnap) 14-18 óráig

Laczkó Dezső Múzeum Erzsébet sétány 1.

 

Részletes programok

14:15 Tárlatvezetés a Szent László Emlékezete című kiállításban Fogl Krisztián történésszel, a kiálíltás kurátorával

15.00-15.30  FootNotes Dance Company előadása

16.00 Magyarok Kenyere és a Laczkó Dezső Múzeum Kenyerének megszentelése a múzeumkertben

Közreműködik: Nagy Károly kanonok és Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezetének képviseletében: Farkasdy Károly megyei igazgató

17.00-18.00 Kabóca dalok - zenés-bábos jelenetek

 

Folyamatos programok:

14.00-18.00

  • Gyermekfoglalkoztató a múzeumkertben a Szarvaskör Egyesület közreműködésével

(koszorúfonás, kürtöskalács sütés)

  • Kenyér- és langallósütés a Bakonyi Ház szabadtéri kemencéjében
  • Őröld meg a kenyerednek valót- búzaőrlés a múzeumkertben
  • Élmény és játéktér a Bakonyi Ház kertjében

(karikahajtás, gólyalábazás, mocsárjárás)

  • A kenyérsütés hagyománya - audio guide tárlatvezetés a Bakonyi Házban
  • Gyapjúszöszölők - Anita Nemezműhelye

 

 

Kísérő programok:

„Arany 200 busz” - a Petőfi Irodalmi Múzeum mozgó, interaktív kiállítása megtekinthető Erzsébet sétány nagy parkolójában

2017. augusztus 18. péntek 12-18 óráig

2017.augusztus 19. szombat 10-18 óráig

2017. augusztus 20. szombat 10-18 óráig

 

A program ingyenes!

A programváltozás jogát fenntartjuk.

Kezdés:  14:00
Belépő:  ingyenes
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

bábszínház családi rendezvény egész napos rendezvény ismeretterjesztő előadás gyermekprogram kiállítás táncos rendezvény zenés előadás