2017.09.09. - 2017.11.05.
Művészetek Háza
Feledy Gyula Zoltán / Reflexió

Feledy Gyula Zoltán / Reflexió című kiállítása a Dubniczay-palota / Várgalériában Veszprém Vár u. 29.

A kiállítást megnyitja: Dr. Géger Melinda művészettörténész,

a Kaposvári Rippl-Rónai Múzeum Művészettörténeti Szakágának vezetője

Közreműködik: Dés László zeneszerző, előadóművész

A kiállítás kurátora: Hegyeshalmi László képzőművész

Haász István képzőművész így ír Feledy Gyula munkásságáról:

„…Feledy Gyula festői munkásságának a legfőbb szereplője a szín. Első látásra csak színfelületeket látunk. A szín következetes, radikális használatát. Nem valami látvány visszaadásáról, nem valaminek a leképezéséről van itt szó. Ha valami, akkor ennek a valami újnak a létrejöttének vagyunk a részesei. S ekkor jön a rácsodálkozás, hiszen itt „csak” a szín van jelen. De nem csak a színnek van itt szerepe ezekben az alkotásokban, hanem annak a megformált felületnek, annak a tárgynak is, amire fest a művész. A felület titokzatos szépsége mellett a képek oldalain lecsorgó festék brutális természetessége adja azt a feszültséget, ami egyben a jó kép tartozéka. Tessék ezt is tudom! Tessék így is lehet! Azután a tökéletes lakk felületek alatt a véletlen ecsetmozgások által kialakult foltok, felületek kompozíciói adnak meditációra alkalmat.

A szín ilyen egységes használatát a kortárs művészettörténetben monokróm festészetnek nevezik. Ennek a festészeti irányzatnak nagy elődeit már ismerjük, Mark Rothko, Yves Klein példái mai napig hatnak a kortársakra.

A magyarországi monokróm festészeti törekvések szintén adtak szakmai támogatást Feledy munkásságához. A Műcsarnok nemzetközi monokróm kiállítása, a Szépművészeti Múzeumban kiállított Vass László Gyűjteményből levő monokróm művészek munkái csak erősítik és igazolják Feledy Gyula alkotói elhívatottságát...”

A kiállítás megtekinthető: 2017. november 5.
naponta 10-18 óráig, november 1-től 10-17 óráig
szünnap: hétfő
+36 88 425 205; +36 88 560 507
www.arthouseweb.hu; arthouse@arthouseweb.hu

Kezdés:  11:00
Belépő:  
Helyszín:  Művészetek Háza

előadás kiállítás kiállítás megnyitó