2018.01.09. - 2018.01.09.
Laczkó Dezső Múzeum
Múzeumi Szabadegyetem -Történeti változás az őskorban

Múzeumi Szabadegyetem 2017/2018 Történeti változás az őskorban Honnan tudjuk, amit tudunk az őskori történelemről?

Múzeumi Szabadegyetem 2017/2018


Történeti változás az őskorban

Honnan tudjuk, amit tudunk az őskori történelemről?


A Múzeumi Szabadegyetem januári előadására 2018. január 9-én, kedden várja kedves szabadegyetemi hallgatóit a Laczkó Dezső Múzeum.

A 16:30-kor kezdődő szabadegyetemi előadás az őskorban lezajlott történeti változásokkal foglalkozik. A téma dr. Regenye Judit, régész előadásában kerül bemutatásra.A címben feltett kérdés megválaszolásához újabb kérdéseket kell feltennünk. Mi a történelem? Beszélhetünk-e történelemről az őskorban? A történeti megismerésnek milyen forrásai adottak az őskort kutató számára?

A régészeti feldolgozás célja minden esetben a történeti rekonstrukció, melyhez az anyagi kultúra szolgál elsődleges forrásként. Az anyagi kultúrának történeti rekonstrukcióhoz való használata azon a gyakran alkalmazott feltevésen alapul, hogy az anyagi kultúrában felismerhető rendezettség a társadalomban meglévő szerkezetek lenyomata, tehát ha felismerjük ezeket az egyezéseket/különbségeket, akkor következtetéseket vonhatunk le belőlük a társadalomra, annak működésére vonatkozóan. Az anyagi kultúrán alapuló történeti rekonstrukciónak megvannak persze a korlátai. Sokkal statikusabbnak mutatja a múltat, mint az a valóságban lehetett. Ezt a tényt szem előtt kell tartanunk, mint ahogy azt is, hogy gondolkodási kategóriáink minden bizonnyal eltérnek őseink kategóriáitól, tehát a rekonstrukcióhoz forrásul szolgáló tárgyak mást jelentettek akkor, mint most. De bármennyire korlátozott is a tárgyi emlékanyagnak mint történeti forrásnak az értéke, a régészeti leletek mégiscsak hidat alkotnak az akkor és most között.

Az előadás egy jelentős korszakváltás, a neolitikumból a rézkorba való átmenet bemutatásával illusztrálja a régészeti forrásokon alapuló történeti rekonstrukció lehetőségét.dr. Regenye Judit

régész

Kezdés:  16:30
Belépő:  400,. / 300,-
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

előadás