2018.02.13. - 2018.02.13.
Laczkó Dezső Múzeum
Orientalista ihletésű áttört tál története és restaurálása

Múzeumi Szabadegyetem 2017/2018 Galambos Csilla

A Múzeumi Szabadegyetem februári előadására 2018. február 13-án, kedden várja kedves szabadegyetemi hallgatóit a Laczkó Dezső Múzeum.
A 16:30-kor kezdődő szabadegyetemi előadás a CSIPKÉS TÁL, PIROS CSIZMA - Országos válogatás a Magyar Képzőművészeti Egyetem iparművészeti restaurátor hallgatóinak diplomamunkáiból című időszaki kiállítás kiemelt tárgyaival foglalkozik. A téma Galambos Csilla, restaurátor előadásában kerül bemutatásra.

A Laczkó Dezső Múzeum Iparművészeti Gyűjteményében található áttört kerámia dísztál és üvegcsizma készítésének történeti, technikai hátterét és restaurálását mutatom be előadásomban.
A dísztál a tatai kerámiaüzemben, a 19. század második felében készült. Csontszínű, kissé porózus alaptestén egy lendületesen megfestett, aszimmetrikus természeti ábrázolás látható. A levelek, indák, stilizált virágok kialakításában közel-keleti, iszlám, izniki kerámia motívumainak hatása fedezhető fel.  A restaurálás megkezdése előtt a kerámia tál állapotára vonatkozó legszembetűnőbb észrevétel az volt, hogy 19 darabra tört. A munka tervezésének központi kérdése a ragasztások kivitelezéséhez kapcsolódott. Modellkísérletek eredményeképpen a restaurálásban eddig még nem ismert, új anyagok használatára is sor került.
Csizma alakú ivóedények már régóta ismeretesek, kerámiából és üvegből egyaránt. Az élénkpiros, áttetsző tárgy alapüvege színtelen, a színt adó vörös bevonat vékony rétegként borítja a felületet. Eleje közepén gravírozott Füred. felirat olvasható írott betűkkel, hátulján AD. és RD. monogram nyomtatott, nagy, gót betűkkel, valamint az 1879. évszám látható. A tárgy károsodásai közül a legjelentősebb az volt, hogy összetört, több helyen megrepedt és hiány is mutatkozott.

Galambos Csilla
 restaurátor LDM

Kezdés:  16:30
Belépő:  400/300
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

előadás