2016.09.17. - 2016.09.25.
Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény
Kulturális Örökség Napjai és Ars Sacra Fesztivál a Gizella Gyűjteményben

   Idén ősszel is gazdag programmal készülnek nemzeti kulturális és művészeti örökségünk intézményei, történelmi, irodalmi, művelődéstörténeti értékeink bemutatására. A különböző műfajú események ezúttal is összekapcsolódnak a Kulturális Örökség Napjai (KÖN – szeptember 17–18.) és az Ars Sacra Fesztivál (szeptember 17–25.) kínálatában. A KÖN idei mottója – Örökség és közösséga 170 éve született Forster Gyulára, a Műemlékek Országos Bizottsága egykori elnökére emlékezve, az ezerarcú műemlékeket állítja a figyelem középpontjába.  

   Szeptember 18-án 16 órakor Veszprémben a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény a KÖN programjaihoz kapcsolódva a várban a Szent Imre piarista és helyőrségi templomba invitálja az érdeklődőket, Mudrák Attila fotóművész Freskós Gelence című tárlatának megtekintésére. A kiállításon Udvarhelyi Nándor, a Kárpát-medence történelmi és művészeti értékeinek kutatója (az azonos című reprezentatív helytörténeti-művészeti kiadvány szerzője) vezeti végig a látogatókat, valamint dedikálja kötetét. A kiadvány a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható.

   Az Ars Sacra programsorozata idei bibliai mottója jegyében „Reményt és jövőt adok nektek” (Jer 29, 11) – a művészetek téren és időn túli, jövőbe mutató szakrális üzeneteit megfogalmazó irodalmi, művészeti előadásokra, kiállításokra, koncertekre, könyvbemutatókra hívja látogatóit országszerte. A rendezvénysorozat első napja idén is a Nyitott Templomok Napja lesz (szeptember 17.), amikor az egyházi szakrális épületek térítésmentesen megnyitják kapuikat a látogatók előtt, s falaik között szakrális művészeti eseményekkel, tárlatokkal várják az érdeklődőket. A Gyűjtemény az idén is színes, változatos programokkal kapcsolódik az Ars Sacra rendezvénysorozatához.

   Szeptember 17-én 10–17 óra között a Szent Imre piarista és helyőrségi templom történeti és művészeti értékeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, valamint a helyszínen megtekinthető Mudrák Attila Freskós Gelence című fotókiállítása, amely a 13. századi Árpád-kori, felső-háromszéki Szent Imre-templomba vezeti el a látogatókat, ahol a magyar egyházművészet és hagiográfia legjelentősebb alkotásaival, a hajlék híres freskósorozataival ismerkedhetünk meg. Szeptember 18-án 10 és 11 órakor térítésmentes tárlatvezetést tart a Gyűjtemény a Tejfalussy-házban látható Test és lélek a Nagy Háborúban – Tábori lelkészet, katonai kórházak és orvoslás az első világháborúban című kiállításon. Ugyancsak ezen a napon 10 és 11 órakor tekinthetik meg a vendégek térítésmentesen az Érseki Palotát és a Boldog IV. Károly apostoli király és Zita királyné emlékezete – Az utolsó király- és királyné-koronázás centenáriuma – 1916–2016 című tárlatot valamint a Gizella- és a Szent György-kápolnát. Szeptember 18-án 16 órakor a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban tárlatvezetéssel megtekinthető Mudrák Attila Freskós Gelence című fotókiállítása, Udvarhelyi Nándor, a Kárpát-medence művészeti értékeinek kutatója tart tárlatvezetést és a helyszínen dedikálja azonos című helytörténeti-művészeti kiadványát. A kötet a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható. Ezt követően ugyancsak a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban 18 órakor az Orlando Énekegyüttes ad hangversenyt Vikman Pál művészeti vezetésével. Szeptember 19-én 17 órakor ünnepi könyvbemutatóra kerül sor az Érseki Palotában. A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény (Veszprém, 2016.) kiadásában megjelent Fejedelemasszonyok és a vallásszabadság Erdélyben című tanulmánykötet–kiállítási katalógus (amely Udvarhelyi Erzsébet gyűjteményi igazgató és Nagy Károly népművelő szerkesztésében jelent meg) visszatekintést nyújt a hit évében, 2013 tavaszán a Gyűjteményben rendezett azonos című kiállításra és a kiállításhoz kapcsolódó előadássorozatra. A könyvbemutatón köszöntőt mond Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke. A kötetet bemutatja: Medgyesy S. Norbert történész, egyetemi docens (Pázmány Péter Katolikus Egyetem, BTK Újkori Történeti Tanszék, Piliscsaba), közreműködik Csörsz Rumen István (ének, lant). A tanulmánykötet a helyszínen valamint a Libri és a Líra könyvesboltokban megvásárolható.

Szeptember 23-án 16 órakor az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára emlékezve „Népek Krisztusa, Magyarország”Az 1956-os forradalom és szabadságharc szakrális költészete címmel tart vetített képes előadást az Érseki Palota dísztermében Toldi Éva tanár, újságíró. A programban a magyar nép szabadságküzdelme idéződik fel magyar költők versei és a bibliai Jelenések könyve gondolatai nyomán, mintegy szakrális lírai krónikáját adva 1956 nevezetes eseményeinek.

Szeptember 25-én 18 órától az Ars Sacra Fesztivál záróeseményeként az Érseki Palotában a Mendelssohn Kamarazenekar ünnepi hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők, Kováts Péter művészeti vezetésével.

 

Toldi Éva

 

Kezdés:  10:00
Belépő:  
Helyszín:  Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény

előadás fotókiállítás kiállítás könyvbemutató tárlatvezetés zenés rendezvény