-Az ízlések különbözőek Római kulinária – hétköznapok és ínyencségek
Múzeumi Szabadegyetem 2016/2017
Étel/élet. Michelin-csillagon innen és túl. Egy kiállítás étlapjára.
”De gustibus non est disputandum” -Az ízlések különbözőek
Római kulinária – hétköznapok és ínyencségek
A Múzeumi Szabadegyetem októberi előadására 2016. október 11-én, kedden 16.30-ra várja kedves szabadegyetemi hallgatóit a Laczkó Dezső Múzeum. Az előadás a Római kori kulináriával, a kor étkezési szokásaival foglalkozik. A téma Csirke Orsolya régész előadásában kerül bemutatásra. Nasska - a rétesező tálalásában pedig ínyenc barackos frikasszét, a római kor egy közkedvelt csemegéjét kóstolhatják meg hallgatóink.
A római életnek a vendégbarátság ősi szokása szerves része volt. Antik történetírók és költők, például Horatius, Ovidius munkáiból ismerjük, hogy a rómaiak a vendégeket szívesen látták és a szíves vendéglátást utánozandó eszménynek tartották. A rómaiak azt is tudták, hogyan kényeztessék a gyomrukat. Aki megtehette, pénzt és időt nem sajnált arra, hogy megadja egy kiadós vacsora módját, így megvendégelve az egész szomszédságot. A rómaiak étkezési szokásairól, ínyencekről, hírhedt lakomázásokról ugyancsak számos korabeli közlés áll rendelkezésünkre. A lucullusi lakomák világa a mai ember fantáziáját is megmozgatja. Rómában azonban nemcsak ínyencek éltek. A hétköznapok asztala és a kétkezi munkából élők, azaz a lakosság nagyobb részének táplálkozása egyszerű ételekből állt. Nagy volt a különbség a pásztorok, a földművelő emberek és a gazdaságban dúskálók életmódja között.
Az előadás ezekre az– ízlésbeli és társadalmi – különbözőségekre helyezi a hangsúlyt.
Csirke Orsolya
régész
előadás ismeretterjesztő előadás