2016.11.13. - 2016.11.13.
Laczkó Dezső Múzeum
Ingyenes Szaktárlatvezetés az Uniós Fejlesztések Nyílt Napja alkalmából

2016.november 13-án, vasárnap 14 és 15 órakor Helyszín: Tanulmányi Raktár Veszprém, Török Ignác u. 5.

Ingyenes Szaktárlatvezetés az Uniós Fejlesztések Nyílt Napja alkalmából

2016.november 13-án, vasárnap 14 és 15 órakor

Helyszín: Tanulmányi Raktár Veszprém, Török Ignác u. 5.

 

A Laczkó Dezső Múzeum 2016. november 13-án, vasárnap az Uniós Fejlesztések Nyílt Napja alkalmából ingyenes szaktárlatvezetést tart a Tanulmányi Raktárban. A múzeumi kincsek otthonának tanulmányi raktárrá való alakítása a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program támogatásával vált lehetővé. A 2010 szeptemberétől 2011. november végéig tartó építkezés keretében a raktár 710m2 területen alakult látogatóbaráttá és akadálymentesítetté. 20 000 műtárgy tárolási feltételei is jelentősen javultak. A szaktárlatvezetést Sípos Anna művészettörténész és Rainer Pál történészek tartják.

 

2016. november 13. 14:00

Képzőművészeti gyűjtemény

A Laczkó Dezső Múzeum képzőművészeti gyűjteménye több mint 3000 darab műtárgyat számlál. Azonban nem csak festmények, grafikák, fényképek és szobrok sorakoznak a raktárban, hanem a kortárs üvegművészeti kollekció is figyelemre méltó.

A múzeum kezdettől fogva első sorban a megyében élő alkotóművészek munkáinak gyűjtésére koncentrált, így olyan nagy jelentőségű mesterek művei kerültek a gyűjteménybe, mint Nagy Sándor, Csikász Imre vagy Gerstner Ödön. A Laczkó Dezső által megalapozott képzőművészeti tár később kiállításokhoz kapcsolódva gazdagodhatott, például Amerigo Tot, Vilt Tibor, Ircsik József, Marton László, Erdey Dezső, Bojtor Károly és Felhősi István munkáival. Az utóbbi években ajándékozások és pályázatok tették lehetővé a szerényebb mértékű, de fokozatos gyűjteménygyarapítást.

A vezetés alkalmával igyekszünk bemutatni a legjelentősebb műtárgyakat, és azokat az új szerzeményeket, amelyek nemrég foglalták el helyüket a raktárban, így a több száz éves darabok mellett reflektorfénybe kerülnek a kortárs alkotások is.

Sípos Anna

művészettörténész; Laczkó Dezső Múzeum

2016. november 13. 15:00

MILITARIA GYŰJTEMÉNY

A Laczkó DezsőMúzeum nem szakgyűjteménye a militaria anyagnak. Első igazgatóink (Laczkó Dezső, Rhé Gyula) érdeklődési körétől is távol esett ez a szakterület. Ennek ellenére természetesen ilyen jellegű műtárgyak is bekerültek az elmúlt mintegy 120 év alatt a múzeumba. Az 1970–1980-as években Veress D. Csaba történész kollégánk szakterülete, érdeklődési köre kifejezetten a hadtörténet volt. Ezért az akkori lehetőségek függvényében igyekezett minél szélesebb keretek között gyarapítani ezen gyűjteményt. Érthető okokból zömmel 19. század végi – 20. századi (főként I. és még inkább II. világháborús, valamint jelenkori) matériákat sikerült megszereznie.

 Tekintettel hazánk történelmére, militaria anyagunk főként magyar és osztrák–magyar (Habsburg-birodalmi), valamint német és orosz (szovjet) műtárgyakban bővelkedik. Más további országok anyaga csak elvétve és igen hiányosan lelhető fel. Egyes az egzotikus távoli területekre (India, Kaukázus, Marokkó, Nyugat-Afrika stb.) eljutó veszprémiek és Veszprém megyeiek pedig esetenként keleti fegyverekkel is gyarapították anyagunkat.

Ez a gyűjteménycsoport magába foglal fegyvereket, felszerelési és egyenruházati tárgyakat, háborús és hadifogoly emléktárgyakat. A hadi, katonai készségek mellett itt kapott helyet néhány más további rokon szakterület (vadászat, csendőrség, levente-mozgalom, légoltalom, munkásőrség, rendőrség stb.) csekély anyaga is.

Ezekből láthatunk látványos válogatást múzeumi tanulmányi raktárunkban.

Rainer Pál

történész; Laczkó Dezső Múzeum

Kezdés:  14:00
Belépő:  ingyenes
Helyszín:  Tanulmányi Raktár

csend program ismeretterjesztő előadás tárlatvezetés