2017.09.16.
Laczkó Dezső Múzeum
150 ÉVES A KIEGYEZÉS Tárgyak és dokumentumok a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményéből

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI A LACZKÓ DEZSŐ MÚZEUM KIÁLLÍTÓHELYEIN 2017.szeptember 16-17., szombat-vasárnap

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI A LACZKÓ DEZSŐ MÚZEUM KIÁLLÍTÓHELYEIN
2017.szeptember 16-17., szombat-vasárnap

150 ÉVES A KIEGYEZÉS
Tárgyak és dokumentumok a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményéből
új virtuális kiállítás bemutatója
2017.szeptember 16. 15:00
Veszprém, Erzsébet sétány 1


2017.szeptember 16-án, szombaton 15 órakor a Kulturális Örökség Napjai országos programsorozat keretében a Laczkó Dezső Múzeum bemutatja új virtuális kiállítását. 150 ÉVES A KIEGYEZÉS Tárgyak és dokumentumok a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményéből című új virtuális kiállítást, képes vetített előadás formájában bemutatja Fogl Krisztán Sándor történész (LDM).

Az 1867-es osztrák- magyar kiegyezés több mint fél évszázadig (1918-ig) meghatározta Magyarország és a Habsburg birodalom együttélésének kereteit, továbbá rendezte a fennálló politikai, gazdasági és jogi kapcsolataikat. A kiegyezés ceremóniális csúcspontjára 1867. június 8-án került sor, mikor Budán a Nagyboldogasszony templomban I. Ferenc Józsefet és feleségét, Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia hercegnőt megkoronázták. A már törvényes és teljes jogkörű magyar uralkodó június 12-én szentesítette a törvényeket. A kiegyezésre egy muzeális gyűjteménynek a fontosabb szereplőkhöz (Deák Ferenc, Kossuth Lajos, Andrássy Gyula, Ferenc József…) és reprezentatív eseményekhez köthető tárgyak, dokumentumok bemutatásával van lehetősége emlékezni. A virtuális kiállítás, egy válogatást mutat be a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményeiben őrzött tárgyakból, fotókból, dokumentumokból, melyek kapcsolódnak Ferenc József és Magyarország közötti megegyezéshez, valamit a dualizmus korszakához.

A kiállításon bemutatásra kerülő festmények és portrék közül érdemes megtekinteni többek között az 1849. november 7-én, Aradon halálra ítélt Kökényesi (Kökényessy) Szaniszló (1816 – 1899) honvéd huszár ezredes által 1851-ben festett, az olmützi börtönt ábrázoló festményét. Az önkényuralom évei alatt készült még egy képzőművészeti alkotás, melyen egy rab ülőalakja, illetve Petőfi Sándor Bilincs című verse látható. A dualizmus korának fontos politikai és közéleti személyiségeiről, Deák Ferencről, Kossuth Lajosról, Ferenc Józsefről és Erzsébet királynéról portrék, mellszobrok kerülnek a repertoárba. Az 1867. június 8-án tartott koronázási szertartáson Simor János hercegprímásnak segédkezett az akkori veszprémi püspök Ranolder János. Ő helyezte a királyné fejére a házi koronát. A főpásztor ornátusának (egyházi ünnepi öltözet) egyes elemei (kolláré, pileolus, harisnya) is megtekinthetők a kiállításban. A virtuális tárlat jelentős darabjai a szertartás alkalmából vert emlékérmék is. A történeti dokumentumok között szerepel, Ferenc József által 1860-ban kibocsájtott Októberi Diploma, illetve Deák Ferenc az uralkodóhoz intézett felirati javaslata is. Veszprémben kelt 1866. október 22-én Báró Fiáth Ferenc Veszprém vármegye akkori főispánja által közzétett hirdetmény, melyben az uralkodó utasítja Majláth Antal főkancellárt a porosz-osztrák háború miatt elnapolt országgyűlés összehívására, emellett köszönetét fejezi ki a hadieseményekben részt vállalt katonáknak áldozatkészségükért.
A kiállítás utolsó részében Veszprém város akkori épületeit, városképét veheti szemügyre a látogató.

Fogl Krisztián Sándor
történész
Laczkó Dezső Múzeum

2017. szeptember 16-án és 17-én a Laczkó Dezső Múzeum kiállítóhelyei; Laczkó Dezső Múzeum, Bakonyi Ház, Tűztorony, Hősök Kapuja ingyenesen látogathatók! 

Kezdés:  15:00
Belépő:  ingyenes
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

előadás ismeretterjesztő előadás kiállítás