2017.09.30. - 2017.09.30.
Laczkó Dezső Múzeum
Helikoptersimogató Nyíltnap

Helikoptersimogató Nyíltnap 2017. szeptember 30., szombat 14-20 óra

Ingyenes Helikoptersimogató Nyíltnapot rendez a Laczkó Dezső Múzeum Tanulmányi Raktárában kiállított helikopter helyreállításán dolgozó csapat 2017. szeptember 30-án, szombaton 14 és 20 óra között. A délután folyamán az érdeklődők megismerkedhetnek a Mi-24D harcihelikopterrel és a hozzá kapcsolódó műszaki kiszolgáló, valamint pilóta-felszerelésekkel. Egykori pilóta és helikopterszerelő szakemberek mutatják be a legendás harci technikát, és üzembe helyezik a helikopter már felújított külső-belső világítását egyaránt. A program az LHSN.HU weboldal közreműködésével valósul meg.

 

A Helikoptersimogató Nyíltnap aktualitása az ötvenes évektől egészen 1991-ig, szeptember 29-én tartott Fegyvereserők Napjára, egyben a pákozdi csatára, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc jelentős csatájára való emlékezés.

 

A rendezvényen érkezési sorrend szerint kisebb csoportoknak, vagy akár néhány főnek felügyelet mellett a legapróbb részletekig lehetősége nyílik a helikopter megismerésére, olyan rejtett zugainak felfedezésére is, mint például a rádióstér, a Mi-24-es harcihelikopter fegyverzetéről pedig Viszt Sándor nyugállományú főtörzsőrmester, fegyvermechanikus ad ismereteket.

 

A délután során 14 órától egészen 20 óráig a felújítást végző hagyományőrző szakemberek időről időre életre keltik a helikopter működőképessé tett külső és fegyverzetkezelő-operátor fülke világításait, mely országos és mondhatni világra szóló különlegesség, hiszen nem ismert olyan múzeumi hatástalanított, repülésre egyébként alkalmatlan helikopter, melynek elektromos rendszerei szimulálják a valós működést és az a nyilvánosság számára is megtekinthető.

 

A programot még színesebbé teszik, hogy sötétedéstől repülőtéri fénytechnikai eszközök színes fényeit is megcsodálhatják az érdeklődők.

 

Esőnap: 2017.október 1., vasárnap 14-20 óráig.

Érdeklődni: Balogh Ákos +3630/912 3902/facebook-lhsn.hu

 Balogh Ákos

LHSN.Hu

Kezdés:  14:00
Belépő:  ingyenes
Helyszín:  Tanulmányi Raktár

bemutató családi rendezvény ismeretterjesztő előadás