2018.05.14.
Laczkó Dezső Múzeum
Emlékkiállítás és kerekasztal beszélgetés Vajkai Aurél születésének 115. évfordulójára

Emlékkiállítás és kerekasztal beszélgetés

Vajkai Aurél születésének 115. évfordulójára

 

A Laczkó Dezső Múzeum szeretettel várja az érdeklődőket a 2018. május 14-én, hétfőn Vajkai Aurél születésének 115. évfordulója alkalmából rendezett kerekasztal beszélgetésre és kiállítás megnyitóra.

A 16.30-kor kezdődő ünnepségen S. Dr. Perémi Ágota múzeumigazgató köszönti az egybegyűlteket. A beszélgetést S. Dr. Lackovits Emőke néprajzkutató vezeti, meghívott vendégeink dr. Gráfik Imre, Dr. Kósa László és Dr. Lukács László.

Az ünnepségen közreműködik Gulyás Anna, a HolddalaNap zenekar énekesnője.

Vajkai világa emlékkiállítás

A néprajz szinte valamennyi területén figyelemre méltót alkotott. Könyvei, tanulmányai kötelező olvasmányok az egyetemeken. Írásai a tudományos pontosság, az újszerű szemléletmód mellett azért is fontosak, mert stílusuk mindenki számára érthető és élvezhető.

Orvosi ismeretei folytán első kutatási területe a népi gyógyászat volt. Ehhez kapcsolódóan foglalkozott a falusi ember és a természet kapcsolatával, hiedelem – és mondavilággal. Másik nagy témája a népi építészet és lakás, bútorzat. Egyformán jók a lakóház és melléképület leírásai, kedvelt és örökké visszatérő gyűjtőterülete volt a szőlők, présházak és pincék világa.

Nincs olyan régi épület a Balaton mellékén, amelyiket ne írt volna le. Írt még a közlekedésről, szállításról, az ősfoglalkozásokról, mint halászat és vadászat, eltűnt mesterségekről, mint a falusi foghúzó, a bakter, tobakos, stb. Bármit is írt, annak középpontjában, a világban, a falu társadalmában a helyét kereső ember állt. Tájmonográfiái, melyekben hosszú gyűjtőútjain szerzett tapasztalatait összegezte, e műfaj mintái. (Szentgál I-II., A Bakony néprajza, Balatonmellék)

A tudományos cikkek mellett jelentős az a munka, amelyet, mint művészeti író, honismeretei és idegenforgalmi kiadványok szerzője végzett. Ezekből érződik, hogy számára a kultúra sorsa mindennél előbbre való volt, semmit nem hagyott szó nélkül, ami ez ellen hatott. A veszprémi Nyári Szabadegyetem egyik kedvelt előadója volt, sőt nála érdekesebben magyarázó idegenvezetőt is alig lehetett találni az egész Balaton mentén.

L. Karsai Henriett

kurátor, néprajzos muzeológus LDM

 

Vajkai világa emlékkiállítás

2018. május 14. – 2018. október 30.

hétfő kivételével 10-től 18 óráig

Laczkó Dezső Múzeum Látványkönyvtár, Veszprém Erzsébet sétány 1.

Kezdés:  16:30
Belépő:  ingyenes
Helyszín:  Laczkó Dezső Múzeum

előadás ismeretterjesztő előadás kiállítás